miercuri, martie 21, 2007

CENTENAR MIRCEA ELIADE - OPERA OMNIA


"Nu cred că se află ţară europeană în care să existe atâţia intelectuali cărora să le fie ruşine de neamul lor, să-i caute cu atâta frenezie defectele, să-şi bată joc de trecutul lui şi să mărturisească în gura mare, că ar prefera să aparţină, prin naştere, altei tării"

Mircea Eliade – intinerariu biografic

Mircea Eliade s-a nascut la 28 februarie 1907 in Bucuresti. Studiile primare le-a facut in orasul natal; secundare la Liceul "Spiru Haret"; superioare la Universitatea Bucuresti - unde a studiat filosofia - si Calcutta (1928 – 1931), unde a luat cursuri de la renumitii filozofi Rabindranath Tagore si Surendranata Dasgupta despre istoria religiilor si a filozofiei indiene.
A debutat literar cu povestirea fantastica "Cum am descoperit piatra filosofului", la virsta de 14 ani in Ziarul Stiintelor Populare din Bucuresti. La 16 ani, a inceput sa publice nuvele si eseuri in diferite publicatii, iar de la 17 ani sa scrie articole in care abordeaza istoria religiilor si cultura Orientului Vlastarul (revista Liceului "Spiru Haret”). Student la filosofie fiind, a purtat o acida polemica in Revista Universitara (ianuarie 1926, anul I, nr. 1) cu Nicolae Iorga. Polemica, pe marginea unor lucrari ale profesorului Iorga, a continuat in paginile Cuvantului.
ntre 1927 - 1928, a fost in Italia pentru studii si l-a intilnit pe Papini, care l-a influentat in tinerete.

Revenind de la studii din India, Mircea Eliade si-a pregatit doctoratul in filosofie cu o lucrare referitoare la practicile si gindirea "Yoga" (1933), publicata apoi sub titlul: "Yoga. Essai sur les origines de la mistique indienne", Paris-Bucuresti, 1936.
Din 1933, Eliade adevenit profesor la Universitatea din Bucuresti, unde a tinut cursuri de filosofie si de istoria religiilor. Iar in 1937 a fost laureat al Societatii Scriitorilor din Romania in 1937, pentru o editie critica despre Bogdan Petriceicu Hasdeu - B. P. Hasdeu - Scrieri literare, morale si politice – aparuta la Fundatia pentru Literatura si Arta.

Mircea Eliade a fost preocupat in egala masura si de politica, fiind ales deputat pe listele partidului "Totul Pentru Tara" (expresia politica a miscarii legionare) in decembrie 1937.
Dupa instaurarea dictaturii lui Carol al II-lea, la inceputul anului 1938, Mircea Eliade a fost arestat impreuna cu alti lideri legionari si intemnitat in lagarul de la Miercurea-Ciuc .
Mircea Eliade a desfasurat o intensa si variata activitate publicistica. A colaborat la: Calendarul, Vremea, Cuvantul, Credinta, Buna Vestire, Sfarma Piatra, Gandirea, Tinerimea Romana, Criterion s.a. Totodata a sustinut numeroase conferinte la Radio Romania: "Secretul Indiei", "Eseul european si eseul romanesc", "Mesaj cultural de 6.000 de ani", "Arta si tehnica criticii" etc.
Atasat cultural al Ambasadei Romaniei la Londra (1940-1941) si apoi al Legatiei romane din Lisabona (1941-1945), dupa instalarea fortata a regimului comunist in Romania, s-a stabilit la Paris, unde a ramas pina in 1957. n Franta a predat istoria religiilor intii la Scoala Practica de nalte Studii (1945-1948) si apoi la Sorbona (1945-1957).

In anul 1957, a acceptat postul de profesor coordonator al Catedrei de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago, stabilindu-se definitiv in SUA.
Catedra mai sus amintita ii poarta numele din anul 1985.
Autor a peste 1.500 de carti, eseuri si articole de specialitate, Mircea Eliade s-a bucurat de o atentie imensa in lumea cercetatorilor, fiindu-i dedicate peste 500 de lucrari omagiale privind activitatea si personalitatea sa creatoare.

Celebru si respectat in Occident, Eliade a fost denigrat in Romania de pe pozitii marxist-leniniste de catre Oscar Lemnar, Zaharia Stancu, Pavel Apostol s.a.
In exil, a fondat si condus revista Luceafarul (din nov. 1948) la Paris, a coordonat, impreuna cu Ernest Junger, revista Antaios (1960 – 1972) si a colaborat si la alte publicatii romanesti: Fiinta Romaneasca, Cuvantul in Exil, Revista Scriitorilor Romani, Buletinul Bibliotecii Romane (Freiburg), Caete de dor s.a. Mircea Eliade a fost si co-editor al revistei History of Religions aparuta la Chicago in 1957.

Mircea Eliade a primit titlul de Doctor Honoris Causa al multor universitati din Franta, SUA, Anglia, Belgia, Argentina, precum si mai multe premii din partea unor institutii prestigioase ; a devenit membru al Academiei belgiene si a fost decorat cu "Legiunea de Onoare" in 1978.
Lucrarile sale au aparut traduse in numeroase limbi in editii consecutive.

Mircea Eliade a trecut la cele vesnice pe 22 aprilie 1986, la Chicaco.
http://www.romfest.org/rost/apr2003/bioeliade.shtml

4 comentarii:

tudor alexandru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ales121212 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

nu gasesc