sâmbătă, aprilie 18, 2009

Cercul vicios al cererii si ofertei in mass-media

Se spune că tabloidizarea presei, excesul de violență, manelele și tot ceea ce înseamnă prost gust inundă canalele media pentru că „cer oamenii”.
Vă propun pentru clarificare să analizăm din acest punct de vedere același experiment derulat în două capitale diferite, în același mediu cotidian dar cu "actori" diferiți.
In luna ianuarie a anului 2007, în stația de metrou "L’Enfant" din Washington, faimosul violonist Joshua Bell a cântat la un Stradivarius din 1713, estimat la 3,5 milioane de dolari. Îmbrăcat simplu, cu blugi, un tricou cu mâneci lungi și o șapcă de baseball pe cap, Bell a susținut un recital timp de 43 de minute. S-a dorit a fi un experiment sociologic prin care jurnaliștii de la cotidianul "Washington Post" au vrut să afle cum vor reacționa trecătorii neștiind cine cântă.
Deși cu câteva zile înainte violonistul concertase cu sala plină la "Boston Symphony Hall", unde un bilet a costat 100$, în dimineața recitalului artistul nu a strâns decat 32,17$. Trecătorii nu au intuit că au de-a face cu un artist valoros, care cânta la un instrument aparte piese magistrale de Bach sau Schubert.

In 10 aprilie 2009 la ora 9, cu ajutorul ziarului Romania libera, Alexandru Tomescu, singurul muzician din România care cânta pe o vioara Stradivarius, a repetat experimentul inedit în stația de metrou Piata Victoriei din București.
Scopul experimentului era să studieze cum reacționează publicul la arta stradală și să răspundă la întrebările:
1. Vor realiza oamenii că "cerșetorul" este Alexandru Tomescu, cel care în urmă cu doi ani și-a câștigat prin concurs național dreptul de a cânta la o vioară Stradivarius în valoare de un milion de euro?
2. Isi vor da seama trecătorii că au în față un artist care la 9 ani efectua primul concert în străinătate ca solist al Orchestrei din Constanța, care până acum a caâștigat 29 de premii internaționale și a concertat pe mari scene ale lumii, de la Berlin la Washington, de la Paris la Tokyo, sau
3. vor trece impasibili pe lângă artist și arta lui absorbiți de grijile cotidiene ?

Parerea artistului înainte de experiment
: "Sincer, cred că cei mai mulți vor trece mai departe. Este o oră la care lumea se grăbește spre birou și nu prea are timp de reverii. Nu știu dacă muzica clasică va mișca vreo inimă până într-acolo încât impulsul să ajungă și la buzunar"
Părerea de început a criticului muzical Dumitru Avakian. "Mulți vor trece impasibili, doar câțiva, puțini, vor realiza că e vorba de ceva special."

Așadar, prin decorul banal, rece al stației de metrou, garniturile de tren opreau la intervale de douș minute. Ușile metroului se deschideau și imediat îți apărea imaginea unui furnicar de oameni grabiți, aflați în drum spre locul de muncă. Un tânăr cu infațișare boemă, îmbrăcat modest, cu o cămașă flanelată în dungi de culoarea vișinei putredre, blugi anii ‘50, stil Marlon Brando, geacă sport și o șapcă fistichie, se așează lângă un perete murdar și deschide impasibil o cutie, pe care o pune la picioare lângă o ladă de gunoi. După ce lasă în ea cateva monezi de 50 de bani, își acordează vioara și impasibil la zgomotul făcut de oprirea metroului începe experimentul cu piese de Johan Sebastian Bach, Fritz Kreisler etc...
Timp de o jumatate de oră a interpretat câteva dintre cele mai complexe piese clasice, create pentru vioară.
Muzicianul a strans de la călători peste trei milioane de lei vechi(75 Euro), în cele treizeci de minute ale ineditului concert.

Get your own Poll!
Scene observate:
1. In jurul lui Alexandru Tomescu, sapte persoane asteptau sa le vina randul pentru a-si exprima generozitatea.
Cinci dintre acestea au urcat grabite in primul metrou.
Stefania, insa, s-a asezat la cativa metri in fata artistului, incordata. Parea in transa.
"Este prima oara cand mi se intampla sa ma opresc si sa ascult un om care canta la metrou. Nu-l recunosc, dar sigur nu e un cersetor. As sta mai mult, dar deja am intarziat la serviciu", spune fata in varsta de 23 de ani.
2. Pentru a schimba peronul, calatorii erau nevoiti sa treaca pe o pasarela inalta. Chiar inainte de a-l vedea pe violonist, auzind doar muzica acestuia, Oana a cautat in portofel si a pregatit o bancnota. "Canta excelent, pentru asta ii dau bani, in nici un caz din mila", spune ea. "Se vede de departe ca e altceva, nu un cersetor"
3. Artistul Alexandru Tomescu adauga: "La metrou, am avut niste emotii teribile! Sigur, stiam teoretic cam despre ce va fi vorba, insa experienta a depasit orice imaginatie. Cei care dadeau bani nu ma priveau, nu exista deloc contact vizual. O senzatie foarte stranie si total opusa celei pe care o am pe scena, cand toti, absolut toti ochii sunt pe mine. Parintii mei nu erau la curent. Ma intreb ce-ar fi crezut daca ar fi trecut pe acolo intamplator"?
4. O doamna eleganta tinand de mana doua fetite s-a oprit cinci minute pentru a audia ineditul concert. A scos o bancnota din poseta si a indemnat-o pe una dintre fetite sa i-o ofere artistului. Micuta s-a rusinat, iar gestul a fost dus pana la capat de mama.
 "Vi s-a mai intamplat sa dati bani la metrou?",
 "Da, dar nimeni nu a cantat atat de frumos.",
 "Ce v-ati zis cand ati vazut o asemenea interpretare la metrou?",
 "Ma mir de ce canta aici, pentru ca e foarte talentat",
 "Nu l-ati recunoscut?",
 "Nu",
 "Este unul dintre cei mai mari violonisti",
 "A, da? Se vede. Se vede de departe ca e altceva",
aceasta a fost discutia purtata cu doamna in varsta de 39 de ani.

Nu mai putem spune că
tabloidizarea presei, excesul de violență, manelele și tot ceea ce înseamnă prost gust, inundă canalele media pentru că „cer oamenii" ci pentru că 
avidă de rating și bani, în majoritatea ei, mass-media oferă consumatorului informații ce țin mai degrabă de instinctul primar (mâncare, băutură, sex), adică tot ce se poate copia fără efort, la nivelul de înțelegere a vulgului, ignorând sensibilitatea oamenilor, inteligența și capacitatea lor de a înțelege arta, neimplicându-se deloc în educarea gustului spre frumos și bine, pentru însănătoșirea spirituală a nației române și civilizarea ei
.

430 de comentarii:

1 – 200 din 430   Mai noi›   Cele mai noi»
anita dorin spunea...

un astfel de experiment ar trebui mai des efectuat.oricum valorile adevaratele valori se recunosc chiar si atunci cand nu se vad!sincer si eu as fi dat tot maruntul pe care las fi avut daca il auzeam!!!

Anonim spunea...

Intr-adevar acest experiment este unul foarte interesant si cu siguranta se va auzi de el si in alte colturi ale lumii.

Anonim spunea...

Artistul cand a facut acest experiment a dorit sa observe daca oamenii care au talent, sunt apreciati pentru ceea ce fac si nu pentru felul in care arata.

Jurnalism online spunea...

e tare experimentul!o mare valoare

onisor_anamaria spunea...

un astfel de experiment mai trezeste la viata pe unuii care nu stiu sa valorifice marii artisti

pmardariulia spunea...

Din acest experiment oamenii,dar mai ales romanii au de invatat multe.In primul rand trebuie sa constientizam ca un artist nu e valoros doar pe scena si doar atunci trebuie apreciat,ci trebuie sa recunosti adevarata valoare in orice ipostaze s-ar afla.

Cordun Madalina spunea...

A fost foarte impresionant experimentul ... asta arata ca oamenii sunt cu adevarat interesati de muzica clasica si doar putini stiu sa o aprecieze .

Cordun Madalina spunea...

A fost foarte impresionant experimentul ... asta arata ca oamenii sunt cu adevarat interesati de muzica clasica si doar putini stiu sa o aprecieze .

mariana spunea...

un artist este cunoscut prin ceea ce face, chiar daca hainele nu arata acest lucru. unele persoane se uita in interiorul omului nu la ce poarta in exterior

mariana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Unknown spunea...

Am fost foarte impresionata de acest articol, deoarece mi-a deschis o viziune mai larga asupra atitudinii pe care unii oameni o abordeaza atunci cand sunt in necunostinta de cauza.
Datorita etichetelor pe care le punem, ne inchidem ochii si nu reusim sa vedem ceea ce este cu adevarat valoros.

Unknown spunea...

Am fost foarte impresionata de acest articol, deoarece mi-a deschis o viziune noua asupra atitudinii oamenilor.
Am inteles ca etichetarea este o problema in mentalitatea omului , iar acest fapt poate duce la cenzurarea adevarului .

Claudia spunea...

Acest experiment este unul extraordinar.Nu am m-ai auzit de un
astfel de experiment.Deoarece artistii nu au fost recunoscuti in metrou nu inseamna ca oamenii nu au apreciat concertul la intreaga lui valoare.Poate nu au avut timp,nu au avut bani,dar si-au dat seama ca nu o persoana obisnuita canta in fata lor in acel metrou.Oamenii au constietizat ca e vorba de un artist clasic adevarat,de un ,,magician'' al sunetelor interpretate la o vioara Stradivarius,o adevarata piesa de colectie si o parte dintr-o lume a muzicii clasice.

Munteanu Simona spunea...

In acest experiment am observat ca muzica clasica are o mare atractie pentru cei care stiu sa o aprecieze...
Expeimentul acestui artist a impresionat milioane de oameni si sper sa-i ia si altii exemplul.

Burduja Andra spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Burduja Andra spunea...

Acest experiment arata clar ca nu toate valorile sunt cunoscute ca atare si nu au aceasi importanta.Valorile care se nasc prin munca munca prorie sunt mult mai respectate decat cele care peste noapte.

Iolanda spunea...

Eu cred ca aceasta actiune a avut efect asupra populatiei, printre care se afla inca oameni culti, doritori de cunoastere si iubitori de frumos.Desi exista cativa factori ce stau in calea adevaratelor arte(precum mass-media, tabloidizarea presei, violenta, muzica proasta etc), acestea pot fi transmise de noi, cei care le pretuim si nu vrem sa se piarda in timp.

Claudia spunea...

Este un experiment extraordinar.Nu am m-ai auzit despre un astfel de experiment.Poate oamenii nu au constietizat ca in metrou,in fata lor canta niste adevarati artisti ai muzicii clasice,dar si-au dat seama ca este ceva special,ceva ce rar poti intalni.Acei muzicieni sunt niste adevarati ,,magicieni'' ai sunetelor ce cantau la o vioara Stradivarius.Ei isi aratau talentul la o piesa din cultura muzicii clasice.Oamenii au constiatizat acest lucru chiar daca nu au recunoscut artistii.

T.I.C spunea...

A cest articol m-a impresionat inrt-un mod deosebit deoarece nu am mai auzi de astfel de experimente.
Am admirat foarte mult faptl ca aristul a avut foarte mult curaj de a face acest lucru si ca a vrut sa arate lumii ca nu conteaza felul in care arati ci felul in carte canti.

mada spunea...

Adevaratele valori se recunosc chiar si atunci cand nu se vad.Omul nu trebuie judecat dupa felul cum este imbracat.

TIC spunea...

Am fost foarte imresionate de acest experiment. Este foarte interesant sa vedem cum inii oameni chiar stiu sa aprecieze muzica clasica, si un pic neplacut sa vezi cum unii nu.

TIC spunea...

Acest experiment m-a impresionat deoarece nu am m-ai vazut un asemenea cantaret de muzica clasica.Un astfel de experiment ar trebui sa se faca mai des,ca lumea incet -incet sa invete sa recunoasca adevaratele valori ale muzicii clasice.

TIC spunea...

Acest experiment m-a impresionat deoarece nu am m-ai vazut un asemenea cantaret de muzica clasica.Un astfel de experiment ar trebui sa se faca mai des,ca lumea incet -incet sa invete sa recunoasca adevaratele valori ale muzicii clasice.

Badarau Laura spunea...

Consider ca o astfel de experienta este foarte importanta,deoarece artistii nu trebuie apreciati doar pe scena,ci in orice loc s-ar afla.

Badarau Laura spunea...

O astef de experienta este foarte importanta, deoarece astfel artisti vor fi apreciati la adevarata lor valoare.

T.I.C spunea...

Este un articol cu totul deosebit.Faptul ca artistul a acceptat sa cannte pe strada,cu toate ca este un artist foarte mare,merita tot respectul din partea noastra.

POPA ANA-MARIA spunea...

In opinia mea acei violonisti care au facut experimentul au incercat intradevar sa-si valorifice aptitudinile intr-un alt loc decat pe scena si cred ca au reusit, deoarece au fost apreciati din punct de vedere al ceea ce fac si nu pentru felul cum arata...

Andreea Dobinda spunea...

Acest experiment ajuta la valorificarea talentelor muzicale....

Anda Blejusca spunea...

Acest experiment este inedit, doar asa pute vedea cata cultura are omul de rand. Este un lucru bun ca oameni de rand mai recunosc talentul adevarat si nui se lasa vrajiti de manele spunand ca aia e muzica buna.....

Florina M. spunea...

experimentul facut de cei doi mari violonisti este pentru a vedea care dintre tari apreciaza mai mult adevarata arta.desti in strainatate sunt cu mult mai dezvoltati decat noi,ei nu au simtul artei nerecunoscand adevarata valuare a omului.

Raluca spunea...

Un astfel de experiment este binevenit si releva atitudinea oamenilor fata de muzica cu valoare adevarata. Artistii adevarati trebuie pretuiti mereu pentru ca ei infrumuseteaza si dau sens vietii.

Elena spunea...

Articolul mi-a amintit...
Eram pe strada, am auzit o muzica fantastica, m-am oprit sa ascult.
Cand a fost finalul, am privit atent spre "artisti". Erau doi ARTISTI adevarati. Aveau in jur de 8-10 ani, cantau dumnezeieste. Am vrut sa le aflu povestea ...
M-a impresionat pana la lacrimi. Probabil nu vor ajunge niciodata ca artistul din experiment. Nu vor avea oportunitatile necesare.
Pentru mine vor fi CEI MAI MARI ARTISTI pe care i-am ascultat vreodata.

Gabriela Hatmanu spunea...

Un experiment foarte ingenios. Astfel, s-a demonstrat faptul că românii noştri ştiu să aprecieze muzica de calitate, deşi, muzica de petrecere şi cea comercială este mult mai mediatizată decât cea a violonistului Joshua Bell.

Anonim spunea...

Acest experiment este o dovada a faptului ca omul din secolul 21 este usor influientabil si dezinteresat de arta/frumos.

Unknown spunea...

Acest articol este foarte bine structurat si foarte interesant.Este incredibil faptul cum un violonist de o mare valoare canta in statia de metrou.Este un experiment incredibil.

Unknown spunea...

Acest articol este foarte bine structurat si interesant.Este incredibil faptul ca un mare violonist canta in statia de metrou.Experimentul a avut rezultate satisfacatoare.

Unknown spunea...

Balan Andrei
In opinia mea, acest experiment interesant ar trebui realizat nu doar in Bucuresti, ci in fiecare colt din tara pentru a trezi populatia la realitate !Si in acelasi timp trebuie promovat si pe canalele tv unde seara de seara se difuzeaza aceleasi stiri despre "vedetele" din tara noastra !

Unknown spunea...

Dupa parerea mea,ar trebui sa se faca mai des astfel de experimente pentru ca intr-un final sa ne dam seama ca acesti oameni au o valoare mult mai mare decat ceea ce ne ofera canalele TV.Observ ca, putini oameni sunt interesati de muzica clasica si deasemenea putini sunt si cei care stiu sa aprecieze talentul celor din jur.Acest articol este foarte interesant!

Unknown spunea...

un astfel de experiment ar trebui facut mai des doarece asa putem deduce cat de interesati sunt oamenii din ziua de azi si cati dintre ei acorda putin din timpul lor pentru acesti oameni cu adevarat speciali, este adevarata ca anumite genuri genuri muzicale nu ating in totalitate inimile oamenilor dar cred ca pe viitor vom fi mai ingaduitori cu asemenea valori

Anonim spunea...

Acest document este o dovada a faptului ca in prezent omul este o ,,jucarie,, in mainile celor care isi castiga existenta atingand latura sensibila a omului. (Suceveanu Sandra)

Ana Maria spunea...

Adevărul este că muzica deseori sensibilizează unele persoane, dar nu putem compara manelele cu muzica clasică ! Chiar şi cei fără ureche muzicală, pot deosebi un gen de muzică rafinat faţă de unul vulgar. De aici tragem concluzia că oamenii sunt diferiţi şi, de aceea reacţiile la astfel de experimente/ situaţii sunt diferite!

Anonim spunea...

Consider ca acest experiment a reusit sa demonstreze ceea ce unii oameni stiau deja (faptul ca media nu promoveaza decat ,,false modele,, in goana dupa bani, faima si audienta) Oamenii ce doresc sa urmareasca emisiuni/publicatii de calitate au si aceasta varianta, dar trebuie atestat faptul ca acele publicatii sunt low profile, nefiind cunoscute pentru publicul larg ce nu este interesat decat de barfe si scandaluri. Inca mai exista presa de calitate, si oameni de calitate care stiu cum sa isi apere interesele si valorile si nu se lasa ,,pacaliti,, de ceea ce majoritatea numesc ,,televiziune de calitate,,

Ana Maria spunea...

Adevărul este că muzica deseori sensibilizează unele persoane, dar nu putem compara manelele cu muzica clasică ! Chiar şi cei fără ureche muzicală, pot deosebi un gen de muzică rafinat faţă de unul vulgar. Totuşi, de aici tragem concluzia că oamenii sunt diferiţi şi, de aceea reacţiile la astfel de experimente/ situaţii sunt diferite!

Unknown spunea...

Consider ca acest experiment dovedeste faptul ca oamenii sunt lipsiti de valorile morale.

Ana Maria spunea...

Adevărul este că muzica deseori sensibilizează unele persoane, dar nu putem compara manelele cu muzica clasică ! Chiar şi cei fără ureche muzicală, pot deosebi un gen de muzică rafinat faţă de unul vulgar. Totuşi, de aici tragem concluzia că oamenii sunt diferiţi şi, de aceea reacţiile la astfel de experimente/ situaţii sunt diferite!

Sandu Robert spunea...

Am fost plăcut surprins că, în ciuda grabei, unele persoane chiar au realizat că "cerşetorul" nu era doar un om de rând cu multe lipsuri ci au recunoscut muzica de o adevărată valoare interpretată de artistul român.
Sincer, mi-ar plăcea să fiu pus odată în această postură, sunt curios dacă eu aş sesiza diferenţa dintre un cerşetor şi un artist de renume mondial, dacă aş fi în stare să recunosc un adevărat talent.
Sunt de acord cu spusele autorului blog-ului precum că mass-media oferă emisiuni care nu oferă nimic de învăţat şi promovează doar false valori.

Ana Maria spunea...

Adevărul este că muzica deseori sensibilizează unele persoane, dar nu putem compara manelele cu muzica clasică ! Chiar şi cei fără ureche muzicală, pot deosebi un gen de muzică rafinat faţă de unul vulgar. Totuşi, de aici tragem concluzia că oamenii sunt diferiţi şi, de aceea reacţiile la astfel de experimente/ situaţii sunt diferite!

Unknown spunea...

Cred ca acest experiment a reusit sa demonstreze ceea ce si-a propus,dovedind faptul ca oamenii trebuie sa puna accent pe cultura generala si de tot ceea ce tine de cunoastere si informare.

Unknown spunea...

După părerea mea,consider că astfel de experimente trebuie realizate mult mai des,pentru că oamenii nu ştiu să aprecieze adevăratele valori. Probabil lipsa de cultură şi lipsa de interes de a cunoaşte adevăratul talent al artistului îi determină pe oameni să nu-i arecieze.

Ungureanu Alexandru spunea...

In opinia mea, aceste valori ar trebui respectate si promovate mult mai mult, astfel s-ar contribui la ridicarea gradului de civilizatie si de educare a populatiei in masa. Daca as fi trecut pe langa acel muzician, probabil, daca as fi fost foarte grabit, m-as fi oprit si i-as fi dat o bancnota.

Unknown spunea...

Gradinaru Ciprian
Dupa parerea mea , acest experiment a evidentiat faptul ca oamenii nu sunt atrasi de lucrurile frumoase din jurul lor.
Faptul ca oamenii de valoare nu sunt recunoscuti decat la evenimente iar in viata de zi cu zi nici macar nu sunt bagati in seama si nu sunt o atractie pentru nimeni este un lucru foarte grav.
Oamenii nu au acest gust pentru arta , iar de aceea ea nu prea este promovata.
Lucrurile promovate in Romania nu au la baza cultura / arta ci incultura si prostul gust.

Unknown spunea...

Un experiment foarte interesant unde putem observa capacitatea oamenilor de a aprecia talentele oamenilor necunoscuti. Nu doar cei pe care ii privim si ii ascultam pe o scena pot fi artisti, ci si cei nevoiasi care nu au sansa de a se face cunoscuti.

ales121212 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Consider că am mai avea nevoie de astfel de experimente pentru a putea aprecia muzica de valore și pentru ai aprecia pe artiști de valore. Poate oamenii care au trecut pe lângă ei nu au conștintizat că în metrou, chiar lângă ei cântă niște adevărați artiști ai muzicii clasice.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Acest experiment arata cata cunostinta au oamenii....cum pot recunoaste o muzica de bun gust si bine interpretata.
Asa cum multi s-au oprit pentru al asculta cum canta ,pentru muzica sa..si nu pentru cum arata.Dupa paretea mea o valuare ,nu poate trece neobservata!

Unknown spunea...

In opinia mea acest experiment a avut un mare efect asupra populatiei,lumea trebuie sa constientizeze ca etichetarea persoanelor dupa modul cum arata si cum se imbraca e o problema in mentalitatea lumii,omul trebuie apreciat prin ceea ce transmite si sa nu se mai promoveze incultura,violenta si tabloidizarea presei. Actiunea realizata de cei doi mari violonisti a fost una inedita,deoarece ei au fost apreciati din punt de vedere a ceea ce fac si nu a modului cum arata.

silvia :) spunea...

din acest experiment poate ca ar trebui sa ne trezim la realitate...sa nu ne lasam pacaliti de toate personajele care apar la televizor..nu toti sunt artisti..artistii adevarati sunt ca acest om care a reusit sa opreasca lumea din treburile care le aveau pentru a-i admira muzica pret de cateva secunde.

Unknown spunea...

Din experimentul citit mai sus am ajuns la concluzia ca nu haina il face pe om ci adevarata valoare a unui om iese la iveala abia atunci cand acesta se manifesta sincer si liber.Astfel de experimente ar trebui sa se efectueze mai des populatia are nevoie!

stefy spunea...

Un astfel de experiment este bine venit pentru noi oamenii care nu de fiecare dată ne dăm seama că avem în jurul nostru oameni care au un talent înnăscut. Am fost foarte impresionată de atitudinea pe care unii oameni o abordeaza atunci cand sunt in situatia de faţă.
Datorită împrejurărilor, nu ştim decît să închidem ochii şi nu reuşim să vedem ceea ce este cu adevărat frumos în arta muzicii.
Publicul este singurul care poate schimba acest lucru.

silvia :) spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
silvia :) spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Intr-adevar acest experiment este interesant deoarece oamenii au de invatat multe. Cum ar fi ca haina nu defineste o persoana ci trebuie sa priveasca mai in interiorul omului nu la cum arata in exterior si ca muzica de valoare se poate asculta si interpreta oriunde.

Andreea Trincă spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

acest experiment ne demonstreaza ca toti oamenii trebuie apreciati pentru talentul lor nu pentru imaginea pe care o creeaza.Din acest experiment intelegem ca oamenii dar mai ales romanii apreciaza un artist talentat indiferent de imaginea sa.

Andreea Trincă spunea...

Prin acest articol, artistul a incercat sa atraga atentia oamenilor si sa observe daca acestia sunt apreaciati dupa felul in care arata sau pentru ceea ce fac. Valoriile adevarate ar trebui sa se cunoasca chiar si atunci cand nu le vedem. Intotdeauna aparentele inseala si ar trebui sa nu ne lasam influentati de mass-media care face publicitate unor oameni care sunt paraleli cu arta. Acei oameni sunt fara valoare.

Anonim spunea...

sunt de acort cu un astfel de "experiment" deoarece , artistul , de si fiind atat de mare a ales sa para atat de mic (faptu cum sa imbracat)dar maretia Sa, s-a vazut in muzica ce a fost apreciata de toti trecatori ... sunt ciubotaru ionut... scuzati greselile de ortografie

stefy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lavinia spunea...

Din acest experiment rezultă adevăratele valori şi capacităţile care nu au fost evidenţiate până în ziua de astăzi. Sunt mulţi oameni care s-au născut cu acest dar, de a face cunoscută muzica bună pentru a le înveseli sufletele ascultătorilor.
Noi trebuie să îi preţuim şi să le mulţumim pentru ceea ce fac, pentru felul cum ştiu să se facă ascultaţi şi să nu fie criticaţi din simplul fapt că nu sunt îmbracăţi ca şi noi, după locul în care îşi pot permite a sta pentru a fi ascultaţi de către trecători.

Andreea Trincă spunea...

Artistul a dorit sa scoata in evidenta talentul unui om simplu , indiferent de aspectul fizic sau locul desfasurari , ca noi sa stim sa apreciem muzica a unei persoane talentate nu doar sa-i oferim un ajutor din mila.(Ana Grancea)

ales121212 spunea...

Destule comentarii se refera la presupusa intentie de a fi validata de catre public valoarea artistilor. NU ACESTA ERA SCOPUL EXPERIMENTULUI. Artistii selectati si-au castigat deja celebritatea si nu aveau nevoie de validarea "strazii", a vulgului a necunoscatorului. Expunerea acestor valori in "randul gloatei" incerca sa ascunde sub "aura ei sarantoaca" spre a le dilua splendoarea special pentru a verifica puterea de discernamant a asculatotului din marea masa daca pricepe ca se afla in preajma unui fenomen aparte fata de ce-i ofera cotidian strada, fenomen asupra caruia merita sa zaboveasca tocmai pentru ca desi oferta culturala a strazii este maneaua, prostul gust si proasta crestere, aici totul era pe dos. Oamenii s-au oprit pentru ca le place , nu se asteptau, nu au cerut, iar oferta depaseste mult asteptarile.
Totul a fost UN EXPERIMENT REUSIT.

Florentina spunea...

Oamenii,dar mai ales romanii au de invatat multe ,in primul rand un artist nu e valoros doar pe scena.valorile adevarate se recunosc chiar si atunci cand nu se vad.

Unknown spunea...

Acest experiment a fost interesant.Am realizat ca românii știu sa aprecieze arta.Acest experiment ar trebui să se repete pentru a testa atitunilile oamenilor.

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere oamenii aleg valorile false ale vietii, precum bautura, ascultatul de manele, sau consumul de tutun deoarece ei nu au o educație. Daca unui om îi este oferita o educatie corespunzatoare, el va alege sa asculte o muzica mai potrivita, nu manele. Oameni nu cunosc adevaratele vedete, daca vedetele nu sun t pe o scena, ei sunt doar oameni normali.

Unknown spunea...

Asemenea experimențe trebuie făcute mai des deoarece adevărata valoare vine din interior,nu din exterior.Îți poți dovedi talentul în orice împrejurare și vei fi apreciat nu pentru aspectul tău,ci pentru munca ta.

Unknown spunea...

Țin să spun că am fost plăcut surprinsă de acest experiment și m-am simțit mândră gândindu-mă la faptul că românii apreciază arta și munca adevărată.Este important să recunoști talentul celorlalți și să-l apreciezi în raport cu adevărata sa valoare.

Unknown spunea...

Un om plin de succes este acela care primeşte mult de la semenii săi, de obicei, incomparabil mai mult decât le-a oferit el. Totuşi, valoarea unui om se vede în ceea ce oferă, nu în ceea ce este capabil să primească.

Unknown spunea...

Eu cred că acest experiment a fost unul reușit deoarece a demonstrat că oamenii sunt capabili să recunoască valoarea și talentul unor persoane care, deși aveau un aspect modest, au reușit s-i facă pe cei care se îndreptau grăbiți către serviciu să se oprească și să îi asculte, ba chiar mai mult, să îi răsplătească.
Dovada că prostul gust pe care îl promovează în general canalele media nu este la cererea oamenilor este faplul că aceștia s-au oprit pentru că le plăcea ceea ce au auzit, deși nu se așteptau la asta.

Unknown spunea...

Consider ca acest experiment a fost unul reusit deoarece oamneii s-au oprit pentru ca le place!

Unknown spunea...

Eu cred că experimentul realizat este foarte interesant și ne oferă o adevărată lecție de viață.

Unknown spunea...

Cu toții știm că muzica de calitate reprezintă un factor important al vieții, atât psihice cât și morale.
Acest tânăr,prin talentul său, a pus la cale un plan excepțional. În locul unde și-a dovedit valoarea, la metrou, a impresionat mulți oameni și, după cum afirmă și acesta, a avut mai mari emoții decât atunci când se află pe scenă și ochii tuturor sunt ațintiți către el.
Părerea mea este că, gestul lui este de o manieră de nedescris, și chiar folositor, mai ales în șara noastră.

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere, acest experiment este unul interesant deoarece testează valorile românilor atât sufletește cât și trupește.Acest experiment este special pentru a verifica puterea de discernămant a asculatotului.

Urlete din adâncuri spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Urlete din adâncuri spunea...

Este foarte interesant acest experiment.Din pacate unii dintre noi nu stiu sa aprecieze marile valori ale lumii.Si e pacat..pentru ca sunt atatia oameni faini care merita ascultati si respectati.
Acest tanar este unul dintre acei oameni faini. Impresionant este faptul ca,el insasi afirma ca a avut mai multe emotii in statia de metrou decat pe scena,in fata tuturor spectatorilor

Unknown spunea...

Dupa ce am citit acest articol mi-am dat seama de faptul ca valorile adevarate se recunosc chiar si atunci cand nu se vad. A fost foarte interesant experimentul. Asta arata ca oamenii sunt cu adevara interesati de muzica clasica si doar putini stiu sa o aprecieze . Prin acest experiment artistul a dorit sa scoata in evidenta talentul unui om simplu , indiferent de aspectul fizic sau locul desfasurarii , ca noi sa stim sa apreciem muzica unei persoane talentate nu doar sa-i oferim un ajutor din mila.

Unknown spunea...

Acest experiment de face să realizăm cât de mult știm sa apreciem adevarata artă, cât de mult suntem absorbiți de mass-media, de lucruri banale, câtă incultură este in jur, atît de multă încât nu mai reușim sa absorbim ceea ce e frumos, lucruri de calitate,frumusețe ân note muzicale. Puțini oameni au reușit să recunoasca adevarata valoare a cântecelor interpretate de Alexandru Tomescu, foarte puțini oameni și-au dat seama că interpretul nu este un simplu cerșetor, și, deși nu au reușit să îl recunoască, au intuit ca este ceva mai mult decât un simplu om al străzii. Un artist nu trebuie apreciat doar pe scena,nu doar atunci e valoros, trebuie să-i apreciezi valoarea indiferent de ipostaza în care s-ar afla. Un astfel de experiment este bine venit pentru noi oamenii care nu de fiecare dată ne dăm seama că avem în jurul nostru oameni care au un talent înnăscut. Am fost foarte impresionată de atitudinea pe care unii oameni o abordeaza atunci cand sunt in situatia de faţă.
Din cauza împrejurărilor, nu ştim decât să închidem ochii şi nu reuşim să vedem ceea ce este cu adevărat frumos în arta muzicii.
Publicul este singurul care poate schimba acest lucru. Astfel de experimente ar trebui efectuate mai des, pentru a reuși sa smulga oamenii din ghearele mass-mediei si inculturii, pentru a-i face sa conștientizeze adevarata frumuseșe a adevaratelor lucruri care o posedă.

Stanciu Andreea spunea...

în ziua de azi , oamenii au ajuns să judece omul după copertă și nu după aptitudini , inteligență și alte calități.
Internetul ne oferă posibilitatea de a ne informa , însă de cele mai multe ori , adolescenții și nu numai ,aleg să folosească internetul ca pe un mijloc de a-și realiza responsabilitățile într-o manieră superficială , luând informații pe care , probabil nu le înțeleg!
Un om , care are ca sursă de informare doar internetul nu va putea niciodată să vadă și dincolo de ceea ce ține de instinctele primare, ci un om care se va implica în educarea bunului gust , acel om va putea vedea , privi și dincolo de instinctele primare.
În concluzie, nu tabloidizarea presei, excesul de violență inunda canalele media la cererea oamenilor ci mass-media în căutarea rating-ului , oferindu-ne informații ce țin mai degrabă de instinctul primar.

Unknown spunea...

Acest experiment este foarte interesant deoarece el ne arata ca unii oameni se lasa inselati de aparente. Dar unii nu au luat in considerare imbracamintea acestuia si au pretuit talentul sau. Exista oameni care asteapta sa cunoasca valoarea din interiorul omului si nu-l eticheteaza de la prima vedere.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Citind acest articol mi-am confirmat încă odată faptul că lumea se bazează foarte mult pe mass-media din toate punctele de vedere. Este de lăudat însă faptul că unii oameni au o capacitate de înțelegere și găndire ridicată deoarece reușesc cu ajutorul cunoștințele lor, de-a lungul anilor, să recunoască anumite amănunte care, de multe ori, pentru mulți sunt inexistente.
După părerea mea acest articol este foarte relevant, deoarece doar prin aceste “evenimente” putem observa adevărata educație a oamenilor și adevărata lor valoare.
În primul rând, articolul este relevand deoarece urmărește anumite aspecte printre care: capacitatea oamenilor de a recunoaște un artist, chiar dacă el nu este pe scenă, desigur, capacitatea oamenilor de a aprecia valoarea adevărată( muzica adevărată) și nu aparențele.
În al doilea rând, aceste experimente arată faptul că puțină lume recunoaște muzica bună, muzica de valoare. De exemplu cred că le era foarte ușor să recunoască un ”manelist” cu o vioară în mână.
În al treilea rând, acest articol este relevant din cauză că valorile adevărate ar trebui cunoscute în adevăratul sens al cuvândului, nu sa mergem la concerte influențați de cineva, sau de presă. Un om ușor de influențat este un om slab din toate punctele de vedere.
În concluzie având argumentele prezentate mai sus, doresc să afirm cu veridicitate faptul că presa este un instrument foarte bun, foarte folosit, dar se pare că accentul se pune doar pe anumite lucruri cum ar fi: bani, dragoste, sex etc. și nu se pune accentul pe o educație de valoare, pe elementele care ar constitui un mediu educat, un mediu unde acești maeștri ar trebui să fie recunoscuți și pe stradă, îmbrăcați oarecum mediocru.

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere din acest experiment avem de invatat multe lucruri noi.Acest experiment arata ca oamenii apreciaza muzica clasica,sper ca si alti sa ramana impresionati de acest experiment si sa îi ia ca pe un exemplu.În concluzie,oamenii ar trebui apreciati pentru talentul pe care îl au nu dupa felul in care se îmbraca, pentru ca ,,nu haina face pe om ci omul face haina''.

Unknown spunea...

Acest experiment demonstreaza faptul ca oamenii din ziua de astazi nu mai recunosc valorile muzicale.In ziua de astazi,daca nu esti imbarcat la moda,daca nu asculti manele si nu ai un limbaj violent nu primesti atentie de la cei din jur.
Daca in locul acestui muzician se afla un manelist cu siguranta ar fi strans mult mai multi bani.Oamenii care au oferit cate o bagnota acestui muzician cu siguranta au facut-o din mila,nestiind ca acesta este un om valoros.
In concluzie,acest experiment demonsetreaza faptul ca oamenii nu mai au timp pentru a aprecia muzica clasica deoarece ei considera ca in viata sunt lucruri mult mai importante de facut.

Unknown spunea...

Parerea mea este ca acest experiment nu a facut decat sa puna in evidenta nu muzicianul de succes, ci atitudinea oamenilor fata de muzica de calitatea si atentia acestora pentru "frumos". Adevarul este ca romanii sunt putini mai receptivi decat americanii, deoarece desi acestia erau in ora de varf, in care toti erau ocupati, s-au oprit pentru a asculta acordurile violonistului.
Din cate am observat, din pacate, oamenii de mare valoare sunt apreciati foarte putin, ceea ce este rusinos.

Madii:) spunea...

Este un experiment ce ar trebui efectuat mai des.
Nu toate persoanele sunt lipsite de inteligenta, au o latura sensibila si prefera lucrurile de calitate.
Oamenii au simtit ceva special, ascultand muzica lui Alexandru Tomescu, din moment ce s-au oprit din activitatile lor si i-au ascultat muzica.
Alexandru Tomescu este o persoana talentata, care merita apreciata datorita talentului sau.
Prin acest gest se observa ca nu toate persoanele au gusturi asa rele.

Unknown spunea...

Acest experiment este foarte interesant, deoarece arata cat de putin lumea asculta si apreciaza muzica buna, din cata lume se afla in metrou, putina lume sa oprit sa asculte melodiile cantate de violonist, acest fapt ne demonstreaza cat de mult sa denaturalizat lumea si gusturile lor. Astazi majoritatea personaelor asculta manelele de prost gust in loc sa asculte muzica clasica.

Unknown spunea...

Dupa ce am citit acest articol,am realizat ca unii oameni stiu sa aprecieze arta si prin intermediul lor va fi transmisa tuturor. Din pacate sunt printre noi oameni ce nu stiu sa aprecieze arta la adevaratele ei valori...Acest experiment este de-a dreptul impresionant,acest om este impresionant,arta este impresionanta...!
Curajul acestui om este un exemplu concret pentru toti.
In concluzie,trebuie sa stim sa apreciem orice lucru la momentul potrivit.

Unknown spunea...

Este un experiment ce ar trebui efectuat mai des.
Nu toate persoanele sunt lipsite de inteligenta, au o latura sensibila si prefera lucrurile de calitate.
Oamenii au simtit ceva special, ascultand muzica lui Alexandru Tomescu, din moment ce s-au oprit din activitatile lor si i-au ascultat muzica.
Alexandru Tomescu este o persoana talentata, care merita apreciata datorita talentului sau.
Prin acest gest se observa ca nu toate persoanele au gusturi asa rele.

Unknown spunea...

Bună ziua!
Acest articol ne oferă posibilitatea de a înțelege că omul, în al nostru caz, românul, care ar fi cerut material informațional necalitativ, s-a oprit necondiționat, admirând, departe de înfățișarea maestrului, dibăcia și puterea acestuia.
Articolul nu este despre despre recunoașterea sa ca instrumentist, ca muzician, ci trecerea graniței generalizării, care situează ”cererile” consumatorului digital într-o cavă a prostului gust și realizării faptului că există români la care sensibilitatea auditivă și înclinarea spre adevărata artă muzicală îi oprește din învălmășeala cotidiană, întârziând la lucru, și îi cufundă într-o baie a culturii, istoriei, muzicii; un tip de hipnoză culturală; o încărcătură benefică de stări și sentimente redate de vioara care se zvârcolește sub mâna maestrului.
În concluzie, acest articol este unul relevant, plin de substanță, care are menirea să aducă națiunea română spre ”insanatosirea spirituala a natiei si civilizarea ei”.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Bună ziua!
Acest articol ne oferă posibilitatea de a înțelege că omul, în al nostru caz, românul, care ar fi cerut material informațional necalitativ, s-a oprit necondiționat, admirând, departe de înfățișarea maestrului, dibăcia și puterea acestuia.
Articolul nu este despre despre recunoașterea sa ca instrumentist, ca muzician, ci trecerea graniței generalizării, care situează ”cererile” consumatorului digital într-o cavă a prostului gust și realizării faptului că există români la care sensibilitatea auditivă și înclinarea spre adevărata artă muzicală îi oprește din învălmășeala cotidiană, întârziând la lucru, și îi cufundă într-o baie a culturii, istoriei, muzicii; un tip de hipnoză culturală; o încărcătură benefică de stări și sentimente redate de vioara care se zvârcolește sub mâna maestrului.
În concluzie, acest articol este unul relevant, plin de substanță, care are menirea să aducă națiunea română spre ”insanatosirea spirituala a natiei si civilizarea ei”.

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere,mass-media asupra oamenilor și-a pus foarte mult amprenta. Sunt multe emisiuni radio, TV care au un rol negativ asupra acestora. De aceea depinde de ceea ce ascultăm, vizionăm dacă are un rol informativ sau deformativ.
Acest experiment a fost pus în practică inteligent. Este adevarat că în ziua de astăzi, oamenii nu știu ce este o muzică bună, o muzică ce transmite sentimente, emoții. Majoritatea românilor doresc să asculte muzica care pur și simplu îi distrează,îi amuză și nu are înțeles.
Oamenii nu realizează cât de importantă este cultura pentru dezvoltarea personală și ar trebui să prețuiască talentul adevăraților artiști care au muncit, au pus suflet pentu creațiile lor, pentru arta ce o pun în valoare.
Prin acest experiment s-a dovedit faptul că românii sunt interesați doar de ceea ce îi distrează, indiferent dacă acest lucru le afectează dezvoltarea capacității de a distinge binele de rău, de a învăța să selectăm dintr-o vastă masa de informații.
Un artist adevărat nu îl recunoști doar după îmbrăcăminte și după felul în care își manifestă talentul. Acesta trebuie recunoscut imediat când ai auzit sunetele pe care le produce. Dar daca pe oameni nu îi interesează
cultura, nu au cum să facă diferența dintre un simplu cerșetor și un adevărat "violonist".
În concluzie, pot spune că mass-media oferă oamenilor un mod foarte simplu de informare, un mod care nu întotdeauna oferă informații corecte, informații pentru dezvoltarea culturii generale.



Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

frumos experiment

Unknown spunea...

consider ca din acest experiment oamenii, dar mai ales romanii au de invatat foarte mult deoarece noi, trebuie sa constientizam ca un artist, nu e artist doar pe scena, ci si in viata de zi cu zi, oriunde.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Experimentul prezentat demonstreaza ca publicul din ziua de astazi nu mai apreciaza valorile muzicale.In ziua de astazi,daca nu esti imbarcat la moda,daca nu asculti manele si nu ai un limbaj violent nu primesti atentie de la cei din jur.
Experimentul este foarte impresionant deoarece trecatorii nu evaluau aspectul exterior, ci interiorul, adica muzicalitatea si spiritul armonios. Cei care au observat si au stiut sa traiasca melodia, au dat cate o bancnota din inima pentru ceea ce inseamna traierea cu adevarat a melodiei si intensitatea sa.

Unknown spunea...

Experimentul prezentat demonstreaza ca publicul din ziua de astazi nu mai apreciaza valorile muzicale.In ziua de astazi,daca nu esti imbarcat la moda,daca nu asculti manele si nu ai un limbaj violent nu primesti atentie de la cei din jur.
Experimentul este foarte impresionant deoarece trecatorii nu evaluau aspectul exterior, ci interiorul, adica muzicalitatea si spiritul armonios. Cei care au observat si au stiut sa traiasca melodia, au dat cate o bancnota din inima pentru ceea ce inseamna traierea cu adevarat a melodiei si intensitatea sa.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Astfel de experimente ar trebui sa aiba loc mai des,si de ce nu sa se faca si in orasele din Romania pentru a le demonstra oamenilor ca ceea ce ei numesc mijloc de informare in masa nu este decat ceva cu caracter odios,care vine sa "indobitoceasca" si mai tare mentalitatea oamenilor.
Odata cu experimentul poate ar invata si publicul sa nu mai priveasca emisiunile facute de Capatos,Madalin Ionescu,etc.
ALINA CORBAN,12E

Unknown spunea...

În societatea actuală totul se face pentru rating,pentru bani. Mass-media nu se preocupă de promovarea adevăratelor valori,ci doar de cum să aibă un rating și un câștig monetar cât mai mare. E clar și vizibil că nu se ține cont de sensibilitatea oamenilor, de inteligența sau de capacitatea lor de a percepe arta. Aceste experimente ar trebui sa fie un semnal de alarmă pentru societate în urma cărora ea să poată reacționa la aceste proaste valori promovate.

Owner spunea...

Mass-media in ziua de astazi nu mai urmareste o educare a oamenmilor ci mai degraba o uniformizare si o controlare a lor.La Tv tot ceea ce poti vedea sunt diferite stiri care pur si simplu nu sunt importante si nu-ti ofera un suport informational adecvat si pur si simplu se relateaza diferite fapte lipsite de importanta dar care sunt foarte mediatizate...peste tot poti observa acest lucru....Astfel mass-media nu mai tine cont de cererea consumatorului ci de ceea ce inseamna profit mult cu munca putina...spre exemplu programul Stirilor de dimineata tine 3 ore in care sunt prezentate si reluate aceleasi informatii, lucreu ce devine plictisitor si neimportant.In general sferele de informaii pe care se bazeaza mass-media si stirile prezentate de acestea au un caracter vulgar...consumatorului nu i se satisfac asteptarile ci mai degraba i se implementeaza fortat o serie de valori false dar care sunt foarte promovate.

Unknown spunea...

acest expiriment este o buna oportunitate de a vedea cat de mult se bazeaza lumea pe mass-media

Unknown spunea...

Prin acest experiment sau pus la incercare valorile noastre fata de muzica.Multi dintre noi asculta muzica de doi bani cum ar fi manelele si multe altele insa nimeni nu mai aapreciaza muzica clasica iar din acesta cauza cu timpul acest gen de muzica va fi data uitarii.

Apostol Sorana spunea...

Sunt intru totul de acord cu acest articol care arata adevarata valoare a oamenilor. Cred ca toti oamenii care au citit acest articol sunt de acord ca talentul nu este numai la oamenii faimosi ci si la oamenii simpli cum ar fi un cersetor.

Unknown spunea...

Acest experiment are rolul de a verifica atentia oamenilor catre valorile umane.Putini oameni stiu sa valorifice muzica clasica.

paduraru ioana....baltag andreea...rosca maria spunea...

Din acest experiment oamenii,dar mai ales romanii au de invatat multe.In primul rand trebuie sa constientizam ca un artist nu e valoros doar pe scena si doar atunci trebuie apreciat,ci trebuie sa recunosti adevarata valoare in orice ipostaze s-ar afla.un astfel de experiment ar trebui mai des efectuat. PADURARU TEODORA. CLASA a 8/a liceul pedagogic vasile lupu

Bejinariu Stefania spunea...

Sunt multi oameni care asculta doar manele zi de zi si nu muzica buna. Lor le place sa se distreze si sa nu sa se relaxeze ascultand o muzica calma cum ar fi muzica clasica. Sunt multe persoane rele care corup persoanele bune si eu nu sunt deloc de acord cu acest lucru.

Anonim spunea...

Este un experiment extraordinar.Nu am m-ai auzit despre un astfel de experiment.Poate oamenii nu au constietizat ca in metrou,in fata lor canta niste adevarati artisti ai muzicii clasice,dar si-au dat seama ca este ceva special,ceva ce rar poti intalni.Acei muzicieni sunt niste adevarati ,,magicieni'' ai sunetelor ce cantau la o vioara Stradivarius.Ei isi aratau talentul la o piesa din cultura muzicii clasice.Oamenii au constiatizat acest lucru chiar daca nu au recunoscut artistii.

Ipate Adnana Teodora spunea...

Este un articol cu totul deosebit.Faptul ca artistul a acceptat sa cannte pe strada,cu toate ca mereu a cantat pe scena si a impresionat multe persoane , este un lucru de admirat.

Unknown spunea...

Acest experiment este unul foarte reușit deoarece în ziua de azi mass-media promovează doar ceea ce este de prost gust și mai rar lucrurile de calitate, cum ar fi în acest caz mari muzicieni sau articole foarte importante pentru cultura noastră generală și nu numai. Ar trebui să acordăm mai multă importanță modului în care se comportă oamenii și să nu îi mai etichetăm după modul în care arată sau cum se îmbracă deoarece aparențele înșeală. Din cauza tuturor știrilor și a postărilor de prost gust, unele persoane nu mai știu să aprecieze muzica clasică sau lucrurile cu adevărat importante. (Țurcanu Loredana și Ursu Sandra-Elena, clasa a VIII a)

Unknown spunea...

frumos experiment.aici se vede cum gandesc oamenii si ce muzica aleg.nu prostii de manele de acum

Unknown spunea...

Oamenii au de invatat multe ,in primul rand un artist nu e valoros doar pe scena

Unknown spunea...

ACEST EXPERIMENT ARATA CAT DE NEPASATORI SUNT OAMENII ... EU CRED CA NU NUMAI UN OM CUNOSCUT CARE CANTA LA VIOARA TREBUIE APRECIAT ...DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE OAMENII AR TREBUI SA SE TREZEASCA LA VIATA !!

Anonim spunea...

multi oameni poate ca nu-l cunosteau si acea fata care s-a oprit si-a dat seama ca este un om foarte talenta. Cred ca oamenii iau dat bani pentru talentul sau. Laura Ciobanu

Unknown spunea...

buna ziua !
In opinia mea , dupa ce am citit acest articol precum si comentariile, toata lumea spune ca -nu haina face pe om- , dar de cele mai multe ori lumea se lasa inselata de aparente. In concluzie acest experiment ne ajuta sa evitam
"Cercul vicios al cererii si ofertei in mass-media" si ne dovedeste inca o data ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.

Unknown spunea...

acest experiment testeaza cultura oamenilor si modul de a aprecia unele lucruri.

Unknown spunea...

Cred ca oamenii sunt interesati mai mult de emisiunile de prost gust decat de muzica clasica.Nu stiu sa pretuiasca si sa aprecieze adevarata arta.
In ciuda acestui fapt,presupun ca mai exista persoane culte care stiu ce este cu adevarat muzica clasica.

Pintilie Vasile spunea...

Din punct de vedere acest articol a fost unul interesant deoarece au fost puse in vedere calitatile noastre fata de muzica clasica.Unii nu stiu sa valorifice acest gen de muzica si nu au in vedere valoare marilor artisti clasici.

Bocinca Mihaela spunea...

Buna!
Din acest articol am inteles ca de forte multe ori aparentele inseala si este adevarat. Nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente deoarece mai tarziu ajungem sa regretem si sa ne facem rau singuri.

Unknown spunea...

imi place foarte mult acest articol

Unknown spunea...

din partea lui Rusu Adrian si Farama Andrei
noi credem ca este un experiment excelent. pentru a face viata mai buna

Anonim spunea...

Foarte interesant.Nu toti oamenii stiu sa aprecieze muzica clasica .Artistul este apreciat prin ceea ce face nu prin aspectul fizic (hainele).Acest om este un adevarat exemplu.Artistii trebuie pretuiti pentru ca ei dau sens vietii .

Unknown spunea...

PĂREREA MEA DESPRE ACEASTĂ EXPERIENȚĂ ESTE UNA FOARTE BUNĂ DEOARECE NE ARTĂ CĂ TOTUȘI EXISTĂ OAMENI CARE MAI ȘTIU CE ESTE ARTA ȘI NE DA O LECȚIE DE VIAȚĂ !

Unknown spunea...

Părerea mea este că acest experiment a fost foarte interesant și astfel oamenii au fost foarte generoși pentru că au recunoscut muzica adevărată iar asta înseamnă că unii oameni sunt buni și dornici.

Zaborilă Ștefan spunea...

Susțin efectuarea acestui proiect deoarece este un experiment interesant care ne arată multe informații utile

Unknown spunea...

acesta pagina este interesantă deoarece ne ajută în viata mereu când avem nevoie de informați utile care ne ajută mereu.

Unknown spunea...

Oamenii ar trebui sa nu se mai uite la toate prostiile care se difuzeaza la televizor si ar trebui sa desfasoare alte activitati. Din aceasta prostie care o fac oamenii din parlament profita de banii munciti de noi sau de parintii nostri.

Unknown spunea...

A fost foarte impresionant experimentul,asta arata ca oamenii sunt cu adevarat interesati de muzica clasica si doar putini stiu sa o aprecieze .

Unknown spunea...

Părerea mea despre acest lucru este foarte bună.El trebuie făcut mai des.Și eu aș fi dat bani.

Unknown spunea...

Eu cred ca muzica clasica ar trebui sa fie în totdeauna apreciata de lumea întreagă. Experimentul făcut,a ajutat multă lume să înțeleagă, ca nu trebuie sa ai bani și sa ai suflet.

Unknown spunea...

ESTE INADMISIBIL CA UN ARTIST SA NU FIE RECUNOSCUT PE STRADA DE TRECATORI.ACEST COMPORTAMENT AL LOR ARATA LIPSA CULTURII GENERALE SI PLACERII ARTEI.
ANY SI ALEXANDRA CRACIUN

Unknown spunea...

Eu sunt de părere că în zilele de astăzi majoritatea oamneii nu stiu să aprecize valoarea pe care o au anumite persoane. Multă lume nu mai recunoaște astăzi muzica adevarată si bună. Majoritatea persoanelor ascultă manele sau alte genuri de muzică ne mai băgând în seama opera și muzica extraordinară care se cântă acolo. În concluzie lumea de astăzi este foarte indiferentă.

Unknown spunea...

Eu cred ca acest experiment este bine venit din mai multe punte de vedere deoarece mai trezeste lumea la viata si invata sa aprecieze si sa cunoasca valorile artistilor pe care ii avem.

Unknown spunea...

Acest experiment a avut un impact puternit asupra oamenilor,mai eles acelora care știuu care este muzica adevarătă,cea clasică!s-au oprit in scopul de a asculta un adevarat artist,care trebuie apreciat căruia trebuie să îi fie recunoscută adevarata valoare!

Unknown spunea...

Consider că muzica clasică nu mai este la fel de prețuită ca secolele anterioare. Tinerii din ziua de azi sunt obsedați de alte genuri de muzică cum ar fi: manelele, rock-ul, hous-ul și altele.

Unknown spunea...

Nu trebuie să criticăm oamenii după aparențe. Acest mod de a vedea cine este cu adevarat acea persoană a fost unul foare frumos dar și unul foarte emoționant pentru oamenii care stăteau să îl asculte pe acest mare artist care a cântat În mijlocul lor chiar dacă nu a fost recunoscut. Trebuie să apreciem ceea ce avem la timp. Trebuie să știm să apreciem un astfel de om nu doar atunci când este pe scena!

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere,orice artist ar trebui să fie recunoscut în orice ipostază,fie în cea de persoana care cântă pe stradă sau unei persoane care stă pe o scenă înconjurat de o mare mulțime.Acest experiment a subliniat faptul că oamenii atunci când văd un om pe stradă care cântă cu vocea sau la un instrument,se uită la cum e îmbrăcat ,în loc să asculte cum cântă.

Unknown spunea...

Eu sunt de părere că un altfel de experiment este unul interesant deoarece așa se pot conștientiza faptul că țara noastră are artiști valoroși, dar în același timp este unul rușinos întrucât acești artiști nu își pot arăta talentul pentru că mijloacele de informare mass-medie sunt ultra asaltate de tabloide, manele și accese de violență care instigă lumea la nenumărate acte care nu fac bine celorlalți, ci dimpotrivă.

Unknown spunea...

Parerea mea despre acest experiment facut pentru a observa daca oamenii din jurul nostru stiu sa aprecieze ceea ce ceilalti stiu sa faca si sa creeze. In tot acest experiment putem observa faptul ca valorile unui om sunt foarte importante si noi trebuie sa le apreciem de fiecre data cand le intalnim.

Unknown spunea...

Sunt de parere ca mai nou oameni au uitat ce inseamna muzica de calitate
si acum se lasa in baza manelelor si a posturilor TV. de propasta calitate. Din experiment realizam ca obisnuinta cu muzica proasta ne afecteaza .

coozariu saoin spunea...

de acord

Unknown spunea...

Eu sunt de părere ca acest
experiment a dezvăluit , ca unii oameni din zilele noastre nu mai prețuies muzica clasica ,nu mai prețuiesc ceia ce odată era frumos și încă este și tot odată arata această indiferență față de un om al străzi care încearcă să câștige o pâine.

Unknown spunea...

In opinia mea acest experiment a avut un mare efect asupra populatiei,lumea trebuie sa constientizeze ca etichetarea persoanelor dupa modul cum arata si cum se imbraca e o problema in mentalitatea lumii,un artist este cunoscut prin ceea ce face, chiar daca hainele nu arata acest lucru.

Blăjuță Mihaela-Iuliana spunea...

Acest experiment este o lecție de viață. Nu trebuie să judecăm oamenii după îmbrăcăminte , trebuie să privești în adâncul inimii. Doar așa cunoști cu adevărat pe cineva.Trebuie să apreciem oamenii și să le dăm feedback, să le arătăm recunoștință pentru ceea ce fac . Gestul acestui artist este exemplar!!!

Unknown spunea...

Am fost impresionat de acest experiment deoarece mi-a deschis ochii și pot realiza în ce lume trăim și ce fel de persoane avem în jurul nostru.M-a impresionat faptul că un mare artist a avut curajul să ne *trezească din somnul nepăsării noastre*,să ne stimuleze să fim mai sensibil la unele lucruri făcând acest gest.

Cobzariu Sabin spunea...

Consider ca acest experiment ar trebui facut mai de deoarece o persoana ca mine este curioasa de reactia oamenilor. Ma impresionat in mod deosebit reactia fetei de 23 de ani.Eu un considerand ca este o persona de cultura ce stie sa aprecieze un adevarat artist.

Akane Ai spunea...

Părerea mea este ca un artist se poate face remarcat prin talentul său nu prin îmbrăcăminte. Artiști, precum acest violonist ar trebui promovați prin intermediul televiziunii, însă, în ziua de azi dacă cineva vrea să fie promovat trebuie să plătească sume imense, datorită acestui lucru se promovează mai mult prostia. Din acestă cauză România își va pierde adevăratele valori.

Akane Ai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Acest experiment este o ocazie inedita de a constientiza ca trebuie sa dam importanta si lucrurilor marunte. De cele mai multe ori apreciem doar exteriorul pe cand interiorul prea putin conteaza pentru alinarea sufletului nostru. Ne intalnim zilnic cu lucrurile frumoase si marunte care ne-ar putea face fericiti dar noi,ne-am obisnuit sa vedem doar textura unui lucru si sa fim fericiti doar cu putin, acest lucru nu este normal pentru ca daca vrei sa fii fericit, trebuie sa cauti bucuria in toate lucrurile mici. :)

Pârțac Denisa Maria spunea...

Oamenii isi pot defini identitatea lor muzicala prin tinuta, folosirea anumitor tipuri de argou sau prin frecventarea anumitor localuri. Deci nu este surprinzator ca preferintele muzicale sunt legate de personalitate.

Unknown spunea...

consider ca acest experiment este benefic ,deoarece poate asa oamenii isi vor deschide ochii in fata unor cantareti de muzica clasica nu in fata unora care habar nu au sa cante precum cantareti de manele etc..

Unknown spunea...

Sunt de părere ca citind acest articol mi-am confirmat încă odată faptul că lumea se bazează foarte mult pe mass-media din toate punctele de vedere. După părerea mea acest articol este foarte relevant, deoarece doar prin aceste “evenimente” putem observa adevărata educație a oamenilor și adevărata lor valoare. Nu trebuie sa criticam o persoană după aparențe , aparențele pot înșela.
Trebuie să apreciem ceea ce avem la timp , să știm să apreciem un astfel de artist peste tot , nu doar pe scenă.

Unknown spunea...

Unele canale mass-media promovează subiecte care țin de incultură și promovează orice pentru a câștiga bani. Consider că acest articol vorbește despre faptul că ”omul face haina”. Experimentul făcut de artistul Alexandru Tomescu arată că nu trebuie să judecăm cărțile după coperți. Faptul că artistul s-a îmbrăcat modest și cânta la vioară în stația de metrou arată că majoritatea oamenilor văd foarte superficial lucrurile. dacă el s-ar fi dus îmbrăcat într-un costum elegant și cânta cred că toți oamenii l-ar fi recunoscut.

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere acest experiment ar trebui mai des efectuat ...Artistul cand a facut acest experiment a dorit sa observe daca oamenii care au talent, sunt apreciati pentru ceea ce fac si nu pentru felul in care arata.

Unknown spunea...

Un mare artist se recunoaște iar cei care pot identifica adevăratele valori sunt întradevăr demni de lauda . Acest experiment ar trebui repetat pentru a se vedea rezultatele.

Unknown spunea...

Experientul a fost unul foarte interesant și foarte cultural. Violonistul Alexandru Tomescu care cântă la o vioară ( una din cele trei rămase ) a fost foarte curajos și chiar acum am aflat de el, m-a uimit acest experiment și promit că am să mă documentez despre el începând de astăzi.

Unknown spunea...

Experientul a fost unul foarte interesant și foarte cultural. Violonistul Alexandru Tomescu care cântă la o vioară ( una din cele trei rămase ) a fost foarte curajos și chiar acum am aflat de el, m-a uimit acest experiment și promit că am să mă documentez despre el începând de astăzi.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ana Grădinaru spunea...

Eu cred că românii și-au dat seama de valoarea celui care cânta în metrou . Astfel de experimente sunt foarte interesante deoarece îți dai seama de caracterul și comportamentul unor persone .Surprinzător noi am reacționat mai bine față de americani .

geanina dangeanu spunea...

Într-adevar acest experiment este unul ingenios și arată că oamenii sunt preocupați de muzica clasică și doar puțini știu să o aprecieze.

Elena-Mădălina spunea...

Acest experiment scoate la iveala lucruri adevarate. Este un experiment interesant, arata cu adevarat ca unii sunt interesati de muzica clasica

Unknown spunea...

Un astfel de experiment trebuie mai des efectuat pentru că valorile adevărate să fie recunoscute mai bine și să se cunoască adevăratele valori ale muzicii!

Unknown spunea...

În ziua de astăzi manelele și muzica de prost gust sunt la apogeu.Acest experiment ne arată că nu toți românii sunt interesați de aceste genuri muzicale, ci unii recunosc și apreciază și muzica bună , care chiar îți poate trezii sentimente profunde. Respect!

Andreea Tiba spunea...

Din punctul meu de vedere acest experiment ar trebui efectuat mai des. În ziua de azi majoritatea persoanelor se bazează doar pe mass-media. Adevăratul rezultat se vede din muncă dar mai nou nu mai are valoare . Oamenii judecă fără să cunoască chiar și orice lucru făcut din inimă este judecat.
Cred că acest acest violonist a vrut să-și arate adevărata valoare.

Unknown spunea...

Acest experiment a fost cu adevărat interesant! Oamenii trebuie să învețe că adevăratul talent nu trebuie apreciat numai pe scenă ci și în alte înfățișări și circumstanțe.Omul talentat nu este recunoscut după înfățișare ci după ceea ce face.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
TameEliza spunea...

Este un experminent realizat de acel artist, ceea ce nu vezi in tara noastra in viata de zi cu zi, si apreciez faptul ca el s-a expus in lume prin alte moduri nu prin muzica vulgara sau manele.

Unknown spunea...

Într-adevăr în ziua de astăzi manelele și muzica proastă sunt la apogeu, și în ziua de astăzi ești ceea ce asculți.Acest experiment vrea să arate că mai sunt oameni care apreciază și muzica bună.Respect!

Cosofret Lavinia spunea...

Eu cred că acest experiment a fost unul reușit deoarece a demonstrat că oamenii sunt capabili să recunoască valoarea și talentul unor persoane care, deși aveau un aspect modest, au reușit s-i facă pe cei care se îndreptau grăbiți către serviciu să se oprească și să îi asculte, ba chiar mai mult, să îi răsplătească. Un artist nu trebuie apreciat doar pe scena,nu doar atunci e valoros, trebuie să-i apreciezi valoarea indiferent de ipostaza în care s-ar afla. Un astfel de experiment este bine venit pentru noi oamenii care nu de fiecare dată ne dăm seama că avem în jurul nostru oameni care au un talent înnăscut.În concluzie, pot spune că mass-media oferă oamenilor un mod foarte simplu de informare, un mod care nu întotdeauna oferă informații corecte, informații pentru dezvoltarea culturii generale. De aceea dacă dorim sa aflăm o informație corecta trebuie să ne informăm mai întâi din documente concrete și să fim siguri de afirmația pe care o facem pentru nu a transmite niște informații greșite .

Ana Grădinaru spunea...

Eu cred că acest experiment a dovedit faptul că încă mai există persoane care recunosc și apreciază talentul atunci când îl văd . Chiar dacă astăzi mass-media nu mai promovează muzica clasică mai sunt oameni care știu că acest gen muzical există și îl ascultă de câte ori au ocazia , chiar și în metrou . Acest experiment dovedește faptul că nu cea ce porți te reprezintă ci ceea ce arăți prin fapte și vorbe.

Unknown spunea...

Acest experiment m-a impresionat într-adevăr.Un artist ,trebuie respectat si nu etichetat pentru ceea ce face,deoarece are dreptul de a alege ce va face cu viata lui.Dupa parerea mea,nu haina face pe om,ci puritatea sufletului conteaza,fie ca esti artist sau nu.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mălina Olariu spunea...

Prin acest experiment putem trage concluzia că majoritatea oamenilor ignoră sensibilitatea umanului , inteligența și capacitatea de a înțelege arta , neimplicându-se adesea în dezvoltarea acesteia . Deschideți-va ochii și priviți frumosul ce va înconjoară și de ce nu , faceți ca mai multa lume sa îl observe .

Unknown spunea...

După părerea mea acest experiment este extraordinar,poți invăța ceva din el...Este reușit și acest muzician a făcut un efort pentru a urca pe scenă și de a cânta...

Unknown spunea...

un astfel de experiment mai trezeste la viata pe unuii care nu stiu sa valorifice marii artisti. Am fost total impresionata de acest experiment , asta arata ca oamenii sunt interesati de muzica clasica

Gabriela Cotnareanu spunea...

acest experiment este unul foarte interesant, mai ales prin faptul ca lumea incepe sa devina din ce in ce mai interesata de muzica clasica si nu de tot felul de genuri de muzica care nu ne ajuta si nu ne invata la nimic. am ramas placut imresionata de acest experiment.

Mihaela Trofin spunea...

Acest experiment este unul ingenios și ar trebui vizualizat de mult mai multă lume,deoarece trebuie să învățăm să recunoaștem adevăratele valori ale ființei umane, pentru că ființa umană este ea însuși o minune , care trebuie descoperită.

Suman Teodora spunea...

Un astfel de experiment ar trebui cît mai des repetat deoarece televiziunea nu mai promovează nimic bun ci doar de prost gust.Acest experiment poate trezii societatea la realitate și să ne facă sa valorificam artiștii nu numai decît atunci cînd îi vedem pe scena dar și atunci cînd îi întîlnim și în situații mai puțin plăcute.

Glodoreanu Paula spunea...

Din acest experiment oamenii,dar mai ales romanii au de invatat multe.In primul rand trebuie sa constientizam ca un artist nu e valoros doar pe scena si doar atunci trebuie apreciat,ci trebuie sa recunosti adevarata valoare in orice ipostaze s-ar afla.Oamenii au constietizat ca e vorba de un artist clasic adevarat,de un ,,magician'' al sunetelor interpretate la o vioara Stradivarius,o adevarata piesa de colectie si o parte dintr-o lume a muzicii clasice.

Unknown spunea...

În zilele noastre se pune preț pe ceea ce se cere și nu pe ceea ce ne poate dezvolta în punct de vedere moral și cognitiv. Ar trebui acordata mai multa importanță unor experimente de acest gen și a unor lucruri care ajuta la îmbogățirea spirituala și cognitiva .

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Oamenii apreciaza muzica indiferent de persoana care o canta. Din acest experiment avem multe de invatat , atat noi cat si restu civilizatiilor.
Acest experiment ne face sa ne schimbam atitudinea fata de oamenii strazii.

Unknown spunea...

Consider că acest experiment făcut de Alexandru Tomescu este foarte interesant deoarece acesta este apreciat la adevărata lui valoare ,ceilalți din jur crezând că el este un cerșetor și nu un mare artist . Sunt sigura ca oamenii au rămas impresionați când au aflat că s-a deghizat și a ales să cânte pe un peron .

Glodoreanu Paula spunea...

Din acest experiment oamenii,dar mai ales romanii au de invatat multe.In primul rand trebuie sa constientizam ca un artist nu e valoros doar pe scena si doar atunci trebuie apreciat,ci trebuie sa recunosti adevarata valoare in orice ipostaze s-ar afla.Oamenii au constietizat ca e vorba de un artist clasic adevarat,de un ,,magician'' al sunetelor interpretate la o vioara Stradivarius,o adevarata piesa de colectie si o parte dintr-o lume a muzicii clasice.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 430   Mai noi› Cele mai noi»