joi, octombrie 26, 2006

EVALUARE PARŢIALĂ - 25 oct. 2006

Toţi elevii au fost invitaţi să acceseze întâi adresa blogului clasei http://roinfocds.blogspot.com/ şi apoi fiecare să-şi acceseze de aici adresa propriului blog. Aşa şi-ar fi dat unii seama după şase săptămâni de şcoală că nu au anunţat profesorul care-i adresa blogului lor pentru a fi evaluat şi a fi vizitat de toţi colegii, încât totul să fie “la vedere”. Toţi cei ce n-au făcut-o au nota minimă de la care pleacă evaluarea (2).

Pentru evaluarea blogurilor voi aplica următoarele criterii de NOTARE:

Voi adauga :

  • 1p pentru scrierea textului pe tema dată “Criza lecturii”;
  • câte 1p pentru fiecare link cu sens pus pe text pentru a da densitate articolului;
  • 1p pentru o fotografie introdusă în articol sau un citat al unui om de cultură sau de ştiinţă;
  • 1p pentru respectarea parţiala a indicaţiilor date de profesor la “comments”;
  • 1p dacă şi-au precizat adresa de e-mail;
  • 1p dacă şi-au postat fotografia la CV;
  • câte 1p pentru fiecare rubrică din CV completată peste primele şase rubrici necesare a fi completate.

La următoarea evaluare parţială criteriile vor fi schimbate şi vor fi din timp anunţate. Fiecare articol are data la care a fost creat, criteriile sunt clare şi avantajoase încât nu lasă loc comentariilor.

miercuri, octombrie 25, 2006

EVENIMENT

La începutul lunii octombrie 2006 Casa "Vasile Pogor" Sediul Muzeului Literaturii Române din Iaşi s-a redeschis pentru public şi mai ales pentru lumea bună a culturii şi politicii iesene. Oaspeţii s-au perindat prin curtea Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi au asistat la ultima reprezentaţie ca director a lui Lucian Vasiliu.
Cu intârziere de 15 minute, amfitrionul a sunat talanga de inaugurare.

Pe rând au urcat pe scena redeschisă a Casei Pogor academicianul Constantin Ciopraga, istoricul Alexandru Zub, primarul Gheorghe Nichita, prefectul Nicuşor Paduraru, Lucian Flaiser- preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Munteanu-directorul Direcţiei pentru Restaurarea Monumentelor Istorice de la Consiliul Judeţean, Parintele N.Merticaru şi reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi .
Alexandru Călinescu-directorul Bibliotecii Central Universitare, a ascultat discursurile plimbându-se prin parcul din faţa Casei Pogor.
Inainte de a se tăia panglica de inaugurare, s-a ţinut o scurtă slujbă de binecuvântare. După ce s-a spus in cor "Tatal Nostru", a urmat o predica în care s-a explicat publicului pilda talanţilor. Academicianul Constantin Ciopraga a facut referire la toate personalitatile de ale caror nume se leaga Societatea "Junimea".
"Peretii sunt capitonaţi cu vocile scriitorilor", a spus acesta, facând şi o scurtă istorie a ceea ce a însemnat "suflarea junimista".

vineri, octombrie 20, 2006

CHAT-ului INFOEUROPA DIN 20 OCT.2006 cu Mr.Jonathan Scheele


Infoeuropa Chat in October with Mr. Jonathan Scheele on the role of Romania in the European Union
Location: http://chat. infoeuropa. ro/
Start date: October 20th, 2006
End date: October 20th, 2006

Description:

Is Romania prepared for being a Member State? Do you think Romania could influence the future of Europe? Will Romania change after January 1st, 2007? Should Romania adopt a strategy for making itself heard in Brussels?

Join the Infoeuropa Chat on the 20th of October 2006, between 14:00 – 15:30.

Your questions will be answered by Mr. Jonathan Scheele, Head of the Delegation of the European Commission in Romania.

The conversation will be in Romanian.

The Internet address is: http://chat. infoeuropa. ro.

(The technical indications can be found on the same page.)
Contact: Daniela ROSCA
EC Delegation's Spokesperson
Phone:+ 40-21-203.54. 00
Email: Daniela.ROSCA@ ec.europa. eu
====================================
"Este Romania pregatita pentru calitatea de Stat Membru?", "Credeti ca
Romania va putea influenta viitorul Europei?", "Se va schimba Romania
dupa 1 ianuarie 2007?", "Ar trebui Romania sa adopte o strategie
pentru a-şi face auzită vocea la Bruxelles?"

Va invitam pe Infoeuropa chat vineri 20 octombrie 2006, intre orele
14:00-15:30. La intrebarile dumneavoastra va raspunde domnul Jonathan
Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania
.

Conversatia este in limba romana. Adresa internet este
http://chat. infoeuropa. ro. Instructiunile tehnice de participare se
afla in aceasta pagina reluate mai jos.
http://normalaiasi.timbru.com/files/CDS_Chat_Sheele_20_oct_2006.pdf

Chiar dacă la modul teoretic s-au precizat condiţiile, limitele şi implicaţiile participării la un dialog de tip chat, elevii claselor a XI-a E si a XI-a D au fost invitaţi de d-l prof. Alexandru S. să se organizeze în grupe de câte 10, să-şi delege un reprezentant care să transcrie întrebările şi să participe la chat în numele lor şi fiecare grupă să formuleze câte două întrebări legate de tema în discuţie. Formularea, conţinutul şi alte aspecte legate de conţinut şi formă s-au desfăşurat sub îndrumarea d-nei prof. Elena Manucă. La ora 13.45 elevii Frunză Teodora si Ana-Maria Salahoru s-au înscris în camera de chat. Au fost acceptate iar la ora 14.15 s-a deschis camera dându-le posibilitatea formulării întrebărilor.

Teodora Frunză s-a prezentat în mesajele 70 si 78, a formulat şi transmis întrebarea 1 în postarea 82 la care a primit răspuns în postarea 130, iar la întrebarea 2 din postarea 86 a primit răspunsul în postarea 133.

Ana-Maria Salahoru s-a prezentat, a formulat şi transmis întrebarea 1 şi întrebarea 2 în postarea 113 la care a primit răspuns în postarea 157, iar la întrebarea 3 din postarea 147 a primit raspunsul în postarea 180.

In concluzie, exerciţiul a fost deosebit de instructiv şi educativ, motiv pentru care considerăm că şi-a atins scopul.

miercuri, octombrie 18, 2006

Chat-ul ca instrument TIC

Iata ce conditii trebuiesc respectate:
----------------------------------------
CHATUL reprezinta o oportunitate de dialog informal, prin intermediul internetului intre persoane aflate la distanta. Acum, site-ul www.infoeuropa.ro va pune la dispozitie o astfel de oportunitate prin intermediul careia utilizatorii site-ului sa poata participa la dezbateri pe teme legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
UTILIZAREA CHATULUI
Pentru a participa la o sesiune de chat este nevoie sa va creati un profil (prin apasarea butonului "Inregistrare") si apoi sa va autentificati (prin logare) cu o adresa de email si o parola de acces la alegere.

MODUL DE FUNCTIONARE. Chatul este deschis cu ocazia unor sesiuni la care participa unul sau mai multi invitati speciali. Aceste sesiuni sunt anuntate in prealabil pe aceasta pagina (in sectiunea "Urmatorul chat planificat") si prin PrioriMail. Chatul deschis este semnalat prin activarea butonului “deschis” din partea de sus a paginii si prin culoarea verde din dreptul butonului respectiv.

NUMARUL MAXIM DE UTILIZATORI. Pentru buna functionare a chatului, se va stabili o limita maxima a numarului de utilizatori care pot utiliza camera de chat in cadrul unei sesiuni. Accesul in camera de chat este posibil pana la completarea unui numar maxim de utilizatori si, in timpul chatului, pe masura ce alti utilizatori parasesc camera de chat. Daca nu ati reusit sa accesati camera de chat din prima incercare, din cauza numarului mare de utilizatori din acel moment, va sfatuim sa incercati din nou mai tarziu, in timpul sesiunii.


CAMERA DE CHAT contine trei elemente:

ecranul de dialog: unde sunt afisate toate comentariile postate de utilizatori in timpul chatului; pentru a asigura o viteza de incarcare acceptabila a acestui ecran vor fi afisate doar ultimele 50 de linii introduse (textul complet al chatului poate fi descarcat in orice moment prin apasarea butonului Transcriere)
lista utilizatorilor este asezata in dreapta paginii si afiseaza toti utilizatorii logati pe chat, in ordine alfabetica
scrie mesaj, este campul in care se compune mesajul; pentru a-l posta pe ecran, trebuie apasat butonul "Trimite" (sau tasta "Enter")
MESAJE PRIVATE. Sunt permise doar in comunicarea cu administratorul chatului. Pentru a trimite un mesaj catre administrator, apasati pe numele administratorului din lista de utilizatori (acesta va aparea astfel: @Administrator). Mesajele private vor fi marcate special pe ecran.

ALTE FUNCTII

Refresh. Acest buton permite incarcarea ecranului de dialog in orice moment (altfel, ecranul reincarca mesajele la fiecare 10 secunde)
Transcriere. De aici se poate descarca transcrierea completa a discutiei pana in acel moment, in formatul unui fisier text.
Mi-am uitat parola. Modalitate de recuperare a parolei de acces, care va fi trimisa prin email.
CONDITII GENERALE DE FURNIZARE DE CONTINUT PENTRU CHAT
Prin postarea sau trimiterea de continut pe chat sunteti de acord ca www.infoeuropa.ro sa foloseasca sau sa permita folosirea, reproducerea, afisarea, adaptarea, modificarea, distribuirea si promovarea acestuia, in orice forma, in orice scop si prin orice canale.

RESPECTAREA CONDITIILOR DE POSTARE A MESAJELOR PE CHAT
Administratorul chatului verifica mesajele postate pe chat pe masura ce acestea sunt afisate. Ca o conditie obligatorie, nu pot fi postate, distribuite sau transmise orice mesaje, informatii sau materiale care incalca drepturile altora, fiind calomniatoare, defaimatoare, obscene, pornografice, abuzive, amenintatoare sau care ar putea incalca in orice alt mod legea sau ar incuraja asemenea incalcare. De asemenea se interzice folosirea acestui chat in scopuri comerciale, politice, partizane sau pentru trasmiterea altor elemente vatamatoare.

Site-ul www.infoeuropa.ro isi declina orice responsabilitate in legatura cu continutul furnizat de utilizatorii acestui chat. Cu toate acestea, administratorul chatului poate decide blocarea oricarui utilizator care incalca in mod repetat conditiile de postare a mesajelor pe chat.

RECOMANDARI

O legatura la internet destul de buna (de preferat prin cablu, linie inchiriata sau legatura). Chatul functioneaza in conditii acceptabile si prin dial-up, dar timpul de asteptare pentru reincarcarea mesajelor poate fi mai mare.
Chatul functioneaza optim prin utilizarea unui browser Internet Explorer 6.0, Netscape 7 sau alte generatii aparute ulterior
Cei care nu dispun de dotari tehnice suficiente sau nu pot intra pe chat dintr-un anume motiv, pot adresa intrebarile la adresa chat@infoeuropa.ro
In timpul discutiilor, este necesara folosirea unui limbaj decent si respectarea opiniilor exprimate de alti participanti
Subiectele vor fi abordate pe rand, pentru a ii da timp necesar invitatului special sa raspunda; administratorul chatului va modera discutia

ACCEPTAREA SI MODIFICAREA REGULAMENTULUI
Prin folosirea camerei de chat sunteti de acord implicit cu conditiile prevazute in acest document. Modificarea regulamentului se va putea in orice moment, fara o anuntare prealabila sau directa a utilizatorilor, ci doar prin afisarea unui regulament modificat pe aceasta pagina. De aceea, va recomandam sa verificati in mod constant aceasta pagina pentru a va mentine la curent cu regulamentul acestui forum.

--------------------------------------------------------------------------

AM PARTICIPAT IN DATA 21.02.2005 13:15 la sesiunea din care transcriem sesiunea de chat cu tema "Valori romanesti - valori europene"
(Doamna Aurora Liiceanu (sociolog), domnul Radu Pavel Gheo (scriitor)).
Am avut onoarea cu acea ocazie sa-mi raspunda personal Doamna Aurora Liiceanu (sociolog). Iata intrebarea si raspunsul primit in acel context din care spicuim:

15:46:34 Sebastian Alexandru: Nu cred ca sunt relevante aprecierile “la
gramada” gen “americanii sunt asa romanii sunt asa...) Spuneati d-na Liiceanu
ca ar trebui accentuata in scoala preocuparea pentru componenta sociala. Ce
scara de valori (moral-spirituale, materiale sau de vointa) vedeti indeplinite de
societatea romaneasca daca ea ar trebui sa se integreze...in UE/

15:49:22 Aurora Liiceanu: Sebastian: Cred ca noi vorbim mult dupa impresii si
mai putin dupa date relativ controlate. Ma refer la faptul ca nu stim multe
despre noi. Ca un popor sa se cunoasca pe sine, trebuie ca acest popor sa
dispuna de bani. Noi nu avem sondaje privind conceptia noastra despre munca, despre iubire, despre rudenie, despre datorie, regula, obligatie. Practic, nu exista o cunoastere despre noi insine ca natiune. Spre deosebire de alte popoare care
si-au alocat bani ca sa ne cunoasca noi incercam sa stim despre noi mai mult
din ceea ce au făcut strainii ca să ne cunoască.

marți, octombrie 17, 2006

CRITERII DE EVALUARE A UNUI SITE WEB

A. Crearea
In ceea ce priveste crearea sa, toate aspectele tehnice si functionale ale proiectullui vor fi luate in considerare:
  • designul si functionalitatea web siteului,
  • utilizarea inovatoare a tehnologiei (inovatie tehnica) sau folosirea unei tehhnologii noi (cel putin, in clasa):
  • un echilibru potrivit intre diferitele mijloace:
  • o consistenta intre solutiile didactice si cele tehnologice (usor de folosit si navigat)

Intrebari cheie pentru creare
  1. Este proiectul bine facut din punct de vedere tehnic?
  2. Este designul si functionalitatea websiteului in armonie cu continutul si scopul sau?
  3. Este websiteul usor de navigat?
  4. Este folosirea diferitelor mijloace echilibrata?
  5. Proiectul poate fi folosit cu usurinta in diferite medii (de exemplu: scoala)?
  6. Solutiile tehnice folosite in proiect motiveaza si incurajeaza invatarea?



B. Grupul de invatare
Unul dintre cele mai importante rezultate al introducerii ICT in scoli este imbunatatirea motivatiei si a participarii elevului la activitatile de invatare. Trebuie evaluate capacitatea proiectelor propuse de a folosi ICT in imbunatatirea implicarii elevilor si a rolului lor activ in invatare. De asemenea se va tine cont de faptul ca proiectul promoveaza lucrul in echipa si ca elevii au de castigat datorita cunostintelor si abilitatilor ICT

Intrebari cheie pentru grupul de invatare
  • Proiectul promoveaza conceptul de elev activ si il implica in procesul de invatare?
  • Proiectul imbunatateste conditiile de invatare pentru elevii cu nevoi speciale?
  • Proiectul promoveaza lucrul in echipa?
  • Utilizatorii sai vor fi capabili sa isi imbunatateasca cunostintele si abilitatile ICT?

C. Continut/Didactica
Trebuie evaluat daca:
- topica se integreaza in curriculum sau daca are legatura cu aspectele etice, sociale ale societatii moderne.se vor da note mari daca continutul este actual, corect si complet;
- ICT este eficient folosit pentru organizarea, prezentarea si aprofundarea subiectului
- structura si limbajul sunt potrivite pentru competentele elevilor
-
Intrebari cheie pentru continut/didactica:
  • Continutul oferit este prezentat intr-un mod eficient si motivant?
  • Noile mijloace ofera o valoare reala in procesul de invatare?
  • Continutul si functionalitatea sunt adecvate pentru grupul tinta?
  • Continutul si prezentarea sa sunt legate de conceptul didactic si metodologic?
  • Informatia prezentata pe website este corecta si cuprinzatoare?


D. Context. Retea
ICT este o unealta incomparabila pentru scoli, pentru colaborare si parteneriate inovatoare intre diferitii actori in slujba educatiei (scoala, famile, municipalitate, spitale de copii). Proiectele facute de echipele internationale sau pe probleme internationale/europene ar trebui sa castige o mai mare recunoastere
Se va evalua capacitatea de admitere pentru promovarea acestor parteneriate de cercetare locale/globale, interne/externe, publice/private, educationale/culturale. Proiectele sunt cu atat mai bine vazute daca implica sau se adreseaza persoanelor dezavantajate sau in varsta .

Intrebari cheie pentru context/retea
  • Proiectul este facut de o echipa internationala sau are in vedere probleme internationale?
  • Proiectul implica si alti membri ai societatii?
  • Websiteul ofera informatii care ar putea fi de interes si pentru vizitatorii din afara scolii?
  • Proiectul promoveaza lucrul in retea?


E. Inovatie pedagogica

Trebuie evaluate calitatea inovatoare si potentialul proiectului de a aduce o schimbare.
Se vor da note mari proiectelor care deschid noi cai de invatare sau aduc noi domenii de cercetare academica. Proiectele care ofera elemente de gandire, cum ar fi feedback, ar trebui sa primeasca un punctaj mai mare. eSchola mai promoveaza noi proiecte, deci proiectele care au fost deja notate la alte competitii vor avea un punctaj mai mic.

Intrebari cheie pentru inovatia pedagogica:
  • Proiectul ofera noi modalitati de invatare?
  • Ofera solutii de cercetare noi sau un potential pentru noi metode de cercetare?
  • Ofera elemente de gandire?
  • Proiectul a mai fost notat?

F. Transfer
Dati note pentru a indica posibilitatea admiterii pentru a fi copiate, verificate si refolosite intr-un context diferit.
Punctajele mari arata capacitatea proiectului de a fi un model si o sursa de inspiratie pentru ca alti educatori sa-si creeze propriile proiecte si/sau replici.

Intrebari cheie pentru transfer:
  • Proiectul poate fi “reciclat”si refolosit in alte contexte?
  • Poate servi ca model pentru alte proiecte de acelasi fel?
  • Proiectul permite o dezvoltare ulterioara?

luni, octombrie 16, 2006

TEME PROPUSE PENTRU STUDIILE DE CAZ


(Ce este un studiu de caz ? in acest link la pag. 12)

prof.Elena Manuca

  1. Criza lecturii în rândul adolescenţilor; - termen limita 25 oct.2006

    • De ce nu (mai) citesc adolescenţii ?
    • Numiţi factorii care-i determină pe adolescenţi să citească dintr-o motivaţie exterioară;
    • Care sunt speciile cu impact mai mare asupra adolescenţilor ?
    • Ce tip de lectură suscită interesul adolescenţilor ? Avantaje-dezavantaje.
    • Care sunt în opinia voastră posibilele soluţii pentru a înfrânge inerţia manifestată de adolescenţi faţă de lectură ?

  2. Influenţa presei scrise şi a audio-vizualului asupra adolescenţilor; - termen limita 10 dec. 2006
  3. Corectitudine şi greşeală în media scrisă/audio/video.- termen limită 1 februarie 2007
  4. Provocările literaturii scriitorilor (ne)canonici. - termen limită 25 aprilie 2007
  5. Rolul perturbator/(in)formativ al NTCI-termen limită 25 mai 2007

sâmbătă, octombrie 14, 2006

PROGRAMA CURSULUI OPŢIONAL

Denumirea opţionalului:


TEHNICI DE REDACTARE A TEXTULUI (NON)LITERAR CU AJUTORUL T.I.C.
  1. - Tipul: integrat (Limba şi literatura romană/Informatică)
  2. - Clasa: a XI-a – profil filologie
  3. - Durata: 2 ani (2006-2008)
  4. - Număr de ore pe săptămana: 3 ore (2 ore Limba şi literatura romana, 1 oră T.I.C.)
  5. - Autori/titulari de curs:


prof. Elena Mănucă ( CV-rom. )
e-mail: elenasmanuca@yahoo.com si




  1. - Instituţia: Şcoala Normală „Vasile Lupu” Iaşi
- Abilitarea pentru susţinerea cursului: absolvirea stagiului „CDS” (Centru Educaţia 2000+, Sinaia)
- Diseminare a cunoştinţelor acumulate ca participant la Norrkoping-Suedia, cu o bursa Socrates-Comenius la cursul de formare continuă a personalului din învăţământ cu tema „Make your own pedagogical material for the WEB”

ARGUMENT

1. Curriculum-ul integrat Tehnici de elaborare a textului (non)literar cu ajutorul T.I.C. a fost proiectat pentru clasele cu profil filologie (clasa a XI-a D şi a XI-a E), avându-se în vedere următoarele aspecte:


  • - pune accent pe latura formativă a învăţării;
  • - stimulează gandirea creativă a elevilor printr-o varietate de cerinţe;
  • - propune modalităţi diverse de abordare a literaturii şi a tehnicilor de a lucra cu texte (non)literare;
  • - asigură un caracter flexibil programei, pentru a descoperi şi a pune în valoare diferenţele de personalitate, capacităţile intelectuale, dominantele (tipul/tipurile de inteligenţă dominantă), motivaţiile elevilor;
  • - facilitează transferul de informaţii şi de competenţe de la o disciplină la alta (Limba şi literatura română/Informatică).

2. Competenţele generale/specifice ale programei vor asigură continuitatea predării - învăţării din ciclul inferior al liceului, vizind cultivarea plăcerii de a citi, dezvoltarea unor abilităţi de a recepta/redacta texte (non)literare, valorificând TIC.
3. Activităţile de învăţare vor fi adaptate la condiţiile particulare ale clasei şi ale indivdualităţii elevilor.
4. Programa va oferi posibilităţi multiple de evaluare formativă, diagnostică, sumativă, creativă.
5. Conţinuturile învăţării vor fi grupate modular, cel vizând receptarea şi producerea textului jurnalistic presupunând o componentă aplicativă/practică jurnalistică оn media (scrisă-audio) ieşeană.
6. Opţionalul propus urmăreşte în mod special:


  • - asigurarea coerenţei externe, pe temeiul preluării unor elemente inter şi transdisciplinare;
  • - asigurarea unui caracter sistematic, deschis, flexibil şi permisiv integrării optime a iniţiativelor profesorilor titulari ai cursului, în ideea realizării parteneriatului în sistem, a interdisciplinaritatii (limba şi literatura romană-informatică);
  • - atingerea unui nivel al performanţelor elevilor din ciclul superior al liceului, astfel încât aceştia să facă faţă unor probe de evaluare în cadrul şcolii sau în afara acesteia.
Curriculum-ul integrat Tehnici de elaborare şi redactare a textului (non)literar cu ajutorul T.I.C. va urmări deplasarea accentului spre nivelul interpretativ şi aplicativ cu scopul dezvoltării deprinderilor de a concepe şi elabora texte (non)literare, orale şi scrise, care satisfac standardele de textualitate: coeziune, coerenţă, intenţionalitate, acceptabilitate, situaţionalitate, intertextualitate. Considerăm că fenomenul informatizării pe scară largă a profesiilor, nu poate ocoli domeniul învăţământului. Fascinaţi de virtualitate, elevi şi profesori, deopotrivă, trebuie să înţelegem că interdisciplinaritatea (limbă maternă/informatică, ştiinţe socio-umane/ informatică) creează cadrul necesar implicării elevului, ca partener permanent, în predare/ evaluare -modalitate eficientă de creştere a randamentului şcolar. Caracterul teoretic al lecţiilor disciplinelor umaniste tinde să devină unul practic. Demersurile proiectate în manieră interdisciplinară oferă o instrumentalizare mai eficientă şi mai rapidă a metodelor, procedeelor şi mijloacelor didactice, tradiţionale sau moderne, găsind o cale flexibilă şi echilibrată de utilizare a lor în acelaşi context didactic. Dincolo de caracterul cronofag şi energofag al viitoarelor proiecte interdisciplinare pe care le propunem, de polemicile pe care le provoacă în rândul celor care privesc resursele T.I.C. cu circumspecţie, credem că astfel de abordări au menirea de a-l provoca pe elev să participe activ la propriul proces de formare, dintr-o reală motivaţie interioară: a (re)descoperirii de sine şi a capacităţilor şi competenţelor care-i legitimează individualitatea.

COMPETENŢĂ TRANSDISCIPLINARĂ
Optimizarea comunicării orale şi scrise prin utilizarea noilor tehnologii informaţionale.

COMPETENŢE GENERALE


A. Limbă şi comunicare

1. Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în receptarea/producerea textelor (non)literare
2. Folosirea modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea diferitelor texte (non)literare
3. Argumentarea scrisă şi orală a unor opinii în diferite situaţii de comunicare

B. Informatică

1. Dobândirea unor metode de a extrage, culege, prelucra, interpreta şi transmite informaţia sub toate formele ei de existenta (text, imagine, sunet, film, animatie) folosind T.I.C.
2 Identificarea prin T.I.C. a erorilor de scriere în textul (non)literar studiat/creat (respectarea normelor limbii române în vigoare , în conformitate cu DOOM2)
3. Valorificarea capacităţilor de sinteza a informatiei, structurare si comunicare folosind T.I.C. în diverse situaţii concrete.

VALORI ŞI ATITUDINI



  • - Cultivarea interesului şi exprimarea unei atitudini pozitive faţă de lectură;
  • - Cultivarea unei atitudini pozitive faţă de limba română şi recunoaşterea rolului acesteia în dezvoltarea personală;
  • - Stimularea receptivităţii faţă de valorile culturale;
  • - Dezvoltarea capacităţilor formative de identificare, selectare, organizare, prelucrare şi transmitere a informaţiei;
  • - Dezvoltarea iniţiativei, a creativităţii şi a disponibilităţii de a lucra în echipă cu scopul realizării diferitelor sarcini.

COMPETENŢE SPECIFICE (clasele a XI-a şi a XII-a)
A. Limbă şi comunicare
La cererea autorului am rezervat continutul programei pentru a satisface numai cererile ce ne vor fi facute (inaintate) si astfel vom verifica masura in care CDS-ul intereseaza pe vizitatori.

B. Informatică

OBIECTIVE


  • - Descoperirea instrumentelor Hard şi Soft necesare unui lucrător media;
  • - Dezvoltarea abilităţilor de utilizare a instrumentelor Hard si Soft necesare unui lucrător media;
  • - Constientizarea specificităţii limbajului literar în raport cu limbajul altor arte.
CONŢINUTURI:


a. Instrumente de căutare în mediul virtual,
b. Domenii de căutare,
c. Forme de căutare a informaţiei în mediul virtual.


  • - Receptare Descărarea informaţiei,
  • - Legislaţie privind drepturile de autor,
  • - Schimbul de informaţii.
  • - Prelucrare , structurare
  • - Instrumente SOFT de prelucrat (text, imagini, sunet, film, grafică, animaţie),

  • - Forme de conversie a informaţiei,
  • - Suporţi de informaţie,
  • - Interpretarea informaţiei.
  • - Producerea informaţiei utilizând SOFT pentru: - Periferice, - Senzori, Mixare.
  • - Respectarea standardelor: Drepturi şi obligaţii privind producerea, prelucrarea, difuzarea si comercializarea informaţiilor produse.
Vom avea în vedere modalităţi de creare si structurare a informaţiei precum:


  1. Concepere,
  2. Alegerea grupului reprezentativ,
  3. Forme de intervievare,
  4. Prelucrarea rezultatelor,
  5. Interpretarea rezultatelor (teoretică şi grafică),
  6. Diseminarea rezultatelor (forme de transmitere a lor),
  7. Concluzii (comparaţii, observaţii, comentarii).
  1. Cu întrebări scrise apriori transmise,
  2. Inregistrat audio (radio),
  3. Videoînregistrat,

  1. Alegerea temei,
  2. Alegerea formei de înregistrare,
  3. Culegerea datelor.
  • - Prelucrarea unei prelegeri
  1. Selectarea,
  2. asamblarea,
  3. redarea materialului,
  4. concluzii.
  • - Organizarea unui concurs, expoziţie, album:

  1. Stabilirea etapelor, a necesarului hard si soft,
  2. alcătuirea afişului de prezentare,
  3. alegerea criteriilor de evaluare şi evidenţă a notelor,
  1. Instrumente SOFT de creat animaţie;
  2. - Combinarea elementelor pentru a creşte efectul produs.
  • - Moderarea discuţiilor în cadrul unei emisiuni radio sau TV
  • - Metode de realizare a unui dialog;
  1. Limite, restricţii;
  • - Forme de manipulare mass-media.
  • - Blogul literar
  1. Mod de organizare;
  2. Reguli;
  1. Inscriere;
  2. Participare;
  3. Reguli.
  1. Mod de organizare;
  2. Reguli;
  3. Concluzii, comparaţii .
  • - Asamblarea informaţiei;
  1. Utilizarea diverselor periferice şi suporţi de date la asamblarea unei lucrări;
  2. Gasirea celor mai bune metode de asamblare şi realizare a legăturilor;
  3. Redactarea diferitelor tipuri de texte (non)literare utilizând T.I.C.
RESURSE HARD NECESARE

  • - Folosirea reportofonului
  • - Folosirea aparatului foto digital
  • - Folosirea camerei Web

RESURSE SOFT NECESARE

  • - Motoare de cautare Web (Google, Netscape, Opera, FireFox)
    - Utilizarea facilităţii Download cu FlashGet
    - Macromedia Flash 8
    - 3D Studio Max
    - Audiograbber (conversie de cod)
    - Utilizarea limbajului HTML (pentru imagini, filme, animaţie şi tabele Web)
    - Construirea blogului personal ca spaţiu de exersare, comunicare şi testare cunostinte
  • - Folosire Microsoft Office la scrierea textelor, centralizarea rezultatelor unui sondaj de opinie şi realizarea graficelor statistice;

DISPONIBILITATI

  • - Exersarea dialogului pe un blog
  • - Proiectarea si construcţia unui site web specializat în organizare de workshop-uri
  • - Exersarea dialogului pe un forum
  • - Exersarea dialogului оntr-o emisiune TV sau videoconferinţă.
Laboratorul de creare a produselor media şi de realizare a aplicaţiilor practice cuprinde 20 staţii de lucru legate în reţea şi cu acces la internet la care elevii învaţă:


  • - cum se utilizează programele pentru editarea unui articol,
  • - aranjarea în pagină a unei publicaţii de tip ziar sau revistă,
  • - realizarea de reclame publicitare şi coperţi de publicaţii într-o aplicaţie grafica moderna, precum si
  • - initiere în jurnalism online.
La acestea vom adăuga un videoproiector dobândite în urma implicării elevilor şcolii noastre sub îndrumarea profesorilor coordonatori S. Alexandru şi E.Mănucă în proiectul Phare "Europa pe înţelesul copiilor" derulat în colaborare cu Fundaţia "Corona" din Iaşi.

Cu ajutorul elevilor claselor a XI-a D şi a XI-a E vom crea un instrument e-learning de instruire folosind spaţiul Web.
SUGESTII METODOLOGICE.
Diversitatea formelor de existenţă a informaţiei, a modalităţilor de prelucrare şi transmitere a ei оi obligă pe profesori să diversifice sfera tratării temelor propuse, astfel încât elaborarea şi redactarea textului (non)literar cu ajutorul T.I.C. să fie o componentă de bază a CDS-ului. Prin aplicarea evaluării pe bază de proiect interdisciplinar la această disciplină, elevul va trebui să facă dovada abilităţilor şi competenţelor dobândite la nivel liceal. Vom avea in vedere: exerciţii de analiză stilistică pe marginea textelor propuse în vederea aplicării şi utilizării instrumentelor de analiză însuşite dezbateri asupra textelor studiate privind rolul componentelor identificate activităţi în grup: familiarizarea elevilor cu tehnicile de lucru оn cadrul presei scrise/audio/video, după ce au achiziţionat la cursul opţional o serie de noţiuni generale despre jurnalism; organizarea unor training-uri, cu participarea unor jurnalişti profesionişti, stagii de formare oferite elevilor implicaţi în proiect, dar şi elevilor/profesorilor din alte licee în oferta cărora există cursuri opţionale de jurnalism; crearea Centrului Media pentru Adolescenţi (C.M.A.) - o şansă a tinerilor de a înţelege că fiecare are o menire în viaţă, un loc bine definit. Noi le oferim elevilor posibilitatea de a-l identifica; crearea unei biblioteci virtuale în care elevii să aibă acces la toate produsele multi-media realizate în timpul experimentelor didactice în care au fost implicaţi: ziare, reviste şcolare, materiale audio-video, softuri educaţionale, CD-uri multimedia; lansarea unor concursuri media care să-i provoace pe tineri să realizeze producţii scrise/audio, clipuri publicitare, colaje foto, filme de scurt metraj, acestea având o topică de larg interes: social, cultură, turism.

MODALITĂŢI DE EVALUARE:


BIBLIOGRAFIE
Limba română

  • - Gramatica limbii române, Bucureşti, Editura Academiei, 2005.
  • - DOOM2 Bucureşti, Editura Academiei, 2005.
  • - Noul dicţionar universal al limbii române, Chişinău, Editura Prut Internaţional, 2006.
  • - Adam, Jean Michel, Les Textes: types et prototypes, Paris: Nathan; 1992.
  • - Antonescu, Nae, Revista „Jurnalul literar”, Iaşi, Ed. Timpul, 1999.

Informatică

  • TOFFLER, Alvin. Al treilea val. Bucureşti: Editura Antet, 1995.
  • SCHMITT, J. P. Manuel d'organisation de l'entreprise. Paris: Presses Universitaires de France, 1994, p.383.
  • STOICA, Ion. Unele probleme ale planificării serviciilor de bibliotecă în România contemporană. În: Biblioteca, nr. 8-9-10, 1994, p. 21.
  • http://www.webencyclo.com
  • www.educasource.education.fr
  • http://www.club.voila.fr/group/fle