sâmbătă, aprilie 18, 2009

Cercul vicios al cererii si ofertei in mass-media

Se spune că tabloidizarea presei, excesul de violență, manelele și tot ceea ce înseamnă prost gust inundă canalele media pentru că „cer oamenii”.
Vă propun pentru clarificare să analizăm din acest punct de vedere același experiment derulat în două capitale diferite, în același mediu cotidian dar cu "actori" diferiți.
In luna ianuarie a anului 2007, în stația de metrou "L’Enfant" din Washington, faimosul violonist Joshua Bell a cântat la un Stradivarius din 1713, estimat la 3,5 milioane de dolari. Îmbrăcat simplu, cu blugi, un tricou cu mâneci lungi și o șapcă de baseball pe cap, Bell a susținut un recital timp de 43 de minute. S-a dorit a fi un experiment sociologic prin care jurnaliștii de la cotidianul "Washington Post" au vrut să afle cum vor reacționa trecătorii neștiind cine cântă.
Deși cu câteva zile înainte violonistul concertase cu sala plină la "Boston Symphony Hall", unde un bilet a costat 100$, în dimineața recitalului artistul nu a strâns decat 32,17$. Trecătorii nu au intuit că au de-a face cu un artist valoros, care cânta la un instrument aparte piese magistrale de Bach sau Schubert.

In 10 aprilie 2009 la ora 9, cu ajutorul ziarului Romania libera, Alexandru Tomescu, singurul muzician din România care cânta pe o vioara Stradivarius, a repetat experimentul inedit în stația de metrou Piata Victoriei din București.
Scopul experimentului era să studieze cum reacționează publicul la arta stradală și să răspundă la întrebările:
1. Vor realiza oamenii că "cerșetorul" este Alexandru Tomescu, cel care în urmă cu doi ani și-a câștigat prin concurs național dreptul de a cânta la o vioară Stradivarius în valoare de un milion de euro?
2. Isi vor da seama trecătorii că au în față un artist care la 9 ani efectua primul concert în străinătate ca solist al Orchestrei din Constanța, care până acum a caâștigat 29 de premii internaționale și a concertat pe mari scene ale lumii, de la Berlin la Washington, de la Paris la Tokyo, sau
3. vor trece impasibili pe lângă artist și arta lui absorbiți de grijile cotidiene ?

Parerea artistului înainte de experiment
: "Sincer, cred că cei mai mulți vor trece mai departe. Este o oră la care lumea se grăbește spre birou și nu prea are timp de reverii. Nu știu dacă muzica clasică va mișca vreo inimă până într-acolo încât impulsul să ajungă și la buzunar"
Părerea de început a criticului muzical Dumitru Avakian. "Mulți vor trece impasibili, doar câțiva, puțini, vor realiza că e vorba de ceva special."

Așadar, prin decorul banal, rece al stației de metrou, garniturile de tren opreau la intervale de douș minute. Ușile metroului se deschideau și imediat îți apărea imaginea unui furnicar de oameni grabiți, aflați în drum spre locul de muncă. Un tânăr cu infațișare boemă, îmbrăcat modest, cu o cămașă flanelată în dungi de culoarea vișinei putredre, blugi anii ‘50, stil Marlon Brando, geacă sport și o șapcă fistichie, se așează lângă un perete murdar și deschide impasibil o cutie, pe care o pune la picioare lângă o ladă de gunoi. După ce lasă în ea cateva monezi de 50 de bani, își acordează vioara și impasibil la zgomotul făcut de oprirea metroului începe experimentul cu piese de Johan Sebastian Bach, Fritz Kreisler etc...
Timp de o jumatate de oră a interpretat câteva dintre cele mai complexe piese clasice, create pentru vioară.
Muzicianul a strans de la călători peste trei milioane de lei vechi(75 Euro), în cele treizeci de minute ale ineditului concert.

Get your own Poll!
Scene observate:
1. In jurul lui Alexandru Tomescu, sapte persoane asteptau sa le vina randul pentru a-si exprima generozitatea.
Cinci dintre acestea au urcat grabite in primul metrou.
Stefania, insa, s-a asezat la cativa metri in fata artistului, incordata. Parea in transa.
"Este prima oara cand mi se intampla sa ma opresc si sa ascult un om care canta la metrou. Nu-l recunosc, dar sigur nu e un cersetor. As sta mai mult, dar deja am intarziat la serviciu", spune fata in varsta de 23 de ani.
2. Pentru a schimba peronul, calatorii erau nevoiti sa treaca pe o pasarela inalta. Chiar inainte de a-l vedea pe violonist, auzind doar muzica acestuia, Oana a cautat in portofel si a pregatit o bancnota. "Canta excelent, pentru asta ii dau bani, in nici un caz din mila", spune ea. "Se vede de departe ca e altceva, nu un cersetor"
3. Artistul Alexandru Tomescu adauga: "La metrou, am avut niste emotii teribile! Sigur, stiam teoretic cam despre ce va fi vorba, insa experienta a depasit orice imaginatie. Cei care dadeau bani nu ma priveau, nu exista deloc contact vizual. O senzatie foarte stranie si total opusa celei pe care o am pe scena, cand toti, absolut toti ochii sunt pe mine. Parintii mei nu erau la curent. Ma intreb ce-ar fi crezut daca ar fi trecut pe acolo intamplator"?
4. O doamna eleganta tinand de mana doua fetite s-a oprit cinci minute pentru a audia ineditul concert. A scos o bancnota din poseta si a indemnat-o pe una dintre fetite sa i-o ofere artistului. Micuta s-a rusinat, iar gestul a fost dus pana la capat de mama.
 "Vi s-a mai intamplat sa dati bani la metrou?",
 "Da, dar nimeni nu a cantat atat de frumos.",
 "Ce v-ati zis cand ati vazut o asemenea interpretare la metrou?",
 "Ma mir de ce canta aici, pentru ca e foarte talentat",
 "Nu l-ati recunoscut?",
 "Nu",
 "Este unul dintre cei mai mari violonisti",
 "A, da? Se vede. Se vede de departe ca e altceva",
aceasta a fost discutia purtata cu doamna in varsta de 39 de ani.

Nu mai putem spune că
tabloidizarea presei, excesul de violență, manelele și tot ceea ce înseamnă prost gust, inundă canalele media pentru că „cer oamenii" ci pentru că 
avidă de rating și bani, în majoritatea ei, mass-media oferă consumatorului informații ce țin mai degrabă de instinctul primar (mâncare, băutură, sex), adică tot ce se poate copia fără efort, la nivelul de înțelegere a vulgului, ignorând sensibilitatea oamenilor, inteligența și capacitatea lor de a înțelege arta, neimplicându-se deloc în educarea gustului spre frumos și bine, pentru însănătoșirea spirituală a nației române și civilizarea ei
.

430 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   401 – 430 din 430
Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere acest articol,nu aduce valoare artistului deoarece pe oamenii nu i ar fi interesat oricum cine era imbracat in acele haine si nu l ar fi suportat pe artist chiar daca l ar fi recunoscut deorece nu oricui ii place muzica lui......

Anonim spunea...

După părerea mea, oamenii nu apreciază mereu talentele care ar trebui apreciate, în schimb promovează lucruri ce nu ar trebui si care strică generatia viitoare.







Anonim spunea...

a fost foarte emotionant!! m am dus la baie. atat.

Anonim spunea...

foarte frumos mia placut maxim

Anonim spunea...

Consider ca acest experiment ar trbui sa se faca mai des in Romania.

Anonim spunea...

Acest experiment a fost unul interesant și cred că ar trebui să se facă mai des astfel de activități.

Anonim spunea...

Experimentul a fost inovativ si a aratat ca mai sunt si oameni talentati



































Anonim spunea...

Este extraordinar cum calitatea unui interpret poate sa decada atat de mult in ochii oamenilor deoarece canta pentru trecatori.

Anonim spunea...

Din acest experiment ne putem da seama ca majoritatea oamenilor sunt focusati pe propriile ganduri si ignora sau nu isi dau seama de ceea ce se intambla in jurul lor.

Anghil T. spunea...

Dupa lecturarea articolului am inteles ca exista acolo undeva oameni interesati de subiectele inteligente. Acest experiment demonstreaza ca lumea inca mai are speranta. Din pacate,majoritatea populatiei prefera subictele "ieftine" care apar pe internet in loc de comorile platformei.

Borsanu Bianca Narcisa spunea...

Dupa parerea mea, in ziua de astazi retelele de socializare sunt pline de lucruri care nu necesita multa informare, multa gandire, iar mai ales, din povestea asta se desprinde si lipsa bunului gust.Toti suntem invatati cu asa ceva, ceea ce face ca asta sa nu para atat de grav.
Cum aceasta muzica este apreciata, dar nu intalnita peste tot, iar cand o descoperim, ne bucuram si o pretuim la maxim. Acest experiment poate dovedi ca exista gusturi bune, chiar si intr-o lume care e dominata de lucruri dispretuitoare! ;)

Mari-mar spunea...

Din aceasta experienta am realizat pe indelete faptul ca valorile adevarte nu sunt luate in considerare.Noi,oamenii,punem foarte mult pret pe lucrurile care nu sunt tocmai sanatoase pentru mintea si sufletul nostrul.De asemenea sunt de parere ca ar trebui sa punem mai mult pret pe lucrurile care conteaza cu adevarat .

Delia-Ioana spunea...

Prin acest experiment este evidentiat faptul ca romanii au mult de invatat cu privire la muzica clasica sau mai mult muzica care nu este considerata manele. Totusi, unora probabil ca au recunoscut muzica dar, le-a fost rusine sa iasa in evidenta pentruca nu e "cool".

Neacsu Maria spunea...

Din punctul meu de vedere mass-media promoveaza niste principii irelevante, neortodoxe si false.
Expermimentele realizate au fost foarte utile deoarece oamenii au realizat ca un artist nu se afla doar pe scena, ci si in gurile de metrou sau in oricare alte locuri publice, iar asta nu schimba cu nimic talentul sau persoana lui.

Anonim spunea...

da, intr-adevar, exerimentul este unul foarte interesant. Ma bucura nespus faptul ca oamenii si-au schimbat mentalitateea de-a lungul anilor si au inceput sa aprecieze muzica de calitate, placuta si profunda.De asemenea, se poate observa faptul ca oamenii prefer muzica mai "comerciala" pt ca asa se impune in societate. Foarte frumos! Felicitari redactorilor!

Aghiorghioaie Iasmina-Maria spunea...

Citind acest articol mi-am dat seama ca oamenii au multe de invatat.Nu totul se rezuma la unde sau cum arata cineva in timpul interpretarii unui act artistic,trebuie sa recunoastem adevaratul talent indiferent de situatia in care se afla artistul.Consider ca aceasta initiativa,acest experiment a fost o idee geniala si poate schimba perspectiva multor indivizi asupra lumii.Omul talentat nu este recunoscut după înfățișare ci după ceea ce face.M-a surprins placut acest articol.

sirghi bianca- alexandra spunea...

Din aceasta experienta am inteles ca mass-media furnizeaza doar informatiile de care este intersata cea mai mare parte din populatie, in general cea tanara, ascude imformatiile importante si le furnizeaza doar pe cele care prind publicului (alcool, distractie). Am mai inteles din experienta traita de Alexandru Tomescu ca din colo de impresia umui simplu "cercetor" intr-o statie de metrou, oamenii apreciaza adeavarata lui valoare, lasand prima impresie de oparte, un adevarat artist nu este valoro doar pe o scena imensa adevarata valoare a unui artist trebuie recumoscuta indiferent de ipostaza in care se afla.
.

Hrisca Iustina spunea...

Cred ca romanii s-au simtit mai mult in acest articol.Importanta si talentul unui artist va exista oriunde,chiar si in metrou.Oamenii isi vor da seama sa aprecieze un artist,in cazul de fata vor aprecia interpretarea la o vioara Strandivarius,o adevarata capodopera din lumea muzicii clasice.

CHIRIAC DELA-ANDREEA spunea...

Eperimentul facut de Alexandru Tomescu a fost foarte captivant, deoarece oamenii ii trateza pe cei ce canta pe strai oameni fara cariera si buni de nimic.Acesta le-a aratat ca aest fapt nu este adevarat,oamenii descoperind valoarea sa adevarata

Anonim spunea...

Consider ca acest experiment este o utila lectie de viata. Am fost sensibilizata profund citind si procesand ce se intampla cu adevarat in televiziunea romanasca. Multumesc pentru ocazia de a citi un asemenea articol!

Dumitrascu Stefania spunea...

Foarte multe persoane din romania cred ca daca canti pe strada esti un cerstor. In acest document se evidentiza clar ca daca esti bun la un instrument lumea nu tine cont de modul in care arati si iti dau bani din placerea de asculta. Spre mirarea artistului, lumea civila recunoaste muzica buna. In conculie nu trebuie sa apreizi un om doar pentru faima lui, trebuie sa apreciezi orice om care este bun la ceea ce face.

ioana spunea...

Acest experiment este o ocazie inedita de a constientiza ca trebuie sa dam importanta si lucrurilor marunte ceea ce este foarte important. Consider ca acest experiment trebuie efectuat mai des. M a impresionat faptul ca un mare artist a avut curajul sa ne ,,trezeasca din somnul nepasarii noastre.

ilina spunea...

ma numasc cobzaru cristina si cred ca acest experiment a fost unul cu adevarat interesant. oamenii trebuie sa invete ca adevaratul talent nu trebuie apreciat numai pe scena ci si in alte infatisari si circumstante

Ursache Ioana spunea...

Din acest comentariu inteleg ca oamenii trebuie sa aprecieze talentul artistului, nu doar numele. Trebuie sa apreciem calitatile omului, indiferent daca este cunoscut sau nu. Oamenii au tendinta sa creada ca romanii apreciaza doar lucrurile banale si care nu necesita prea multa gandire, cand, de fapt, chiar sunt oameni care apreciaza cultura si nu cer aceste materiale "ieftine" cum ar fi manele, drame, etc.

Turcuman Denisa- Mihaela spunea...

Acest experiment este unul de autodisciplinare, cu toate ca il cunosteau sau nu pe Alexandru Tomescu, o minoritate din oamenii care erau la metrou au apreciat talentul sau si i-au dat din putinul pe care-l aveau. Cu toate ca, in prezent, preferam sa acceptam stirile de can-can mai mult decat stirile nationale care chiar ar trebui sa ne straneasca interesul, nu inseamna ca toata lumea face parte dintr-o "natie" inculta. Unii oameni sunt daruiti cu aceste calitati mirifce, facand arta din traiul lor, muncind si dorind sa si satisfaca restransul public care
ii apreciaza.

Anonim spunea...

Eu cred că acest experiment a fost unul reușit deoarece a demonstrat că oamenii sunt capabili să recunoască valoarea și talentul unor persoane care, deși aveau un aspect modest, au reușit s-i facă pe cei care se îndreptau grăbiți către serviciu să se oprească și să îi asculte. hincu

Anonim spunea...

Pascariu Andrei Dorian: Uau! Acest experiment m-a uimit peste măsură. Într-adevăr, canalele de televiziune din ziua da astăzi nu mai difuzează ceea ce ar trebui, ignorând complet dezvoltarea spirituală a oeamenilor și arătând numai chestii "involute", sau mai bine zis simple. Oamenii nu mai acordă o mare atenție artelor, devenind ca niște simple animale. Alexandru Tomescu ne-a demonstrat cum oeamenii acționează în ziua de azi. Singura soluție este ca oamenii să se trezească!!!

Anonim spunea...

Citind acest comentariu am observat ca nu infatisarea ne caracterizeaza pe noi ci cea ce cunoastem si modul degadire. Acest experiment este foarte interesat si imi spune ca nu haina o face pe om ci cea ce stim.

Unknown spunea...

După părerea mea, acest experiment social a avut un rezultat ce ne dă de gândit când vine vorba de aparențele exeterioare.Acestea nu definesc omul, ci ofera anumite impresi celorlați din jur. Aspectul fizic este reperul principal după care oamenii sunt etichetați. Atunci când valoarea este în vizorul lumii, iar deținătorul arată într-o stare modestă, oamenii acordă mai multă atenție indiferent de lucrurile pe care le au de făcut. Ar trebui să ne mai oprim din cănd în când și să contemplăm personalități exemplare care valoridică frumosul.

Anonim spunea...

Experimentul descris în articol ilustrează modul în care mediul cotidian și așteptările sociale influențează percepția și reacția oamenilor la artă și cultură. Prin contrastul dintre reacțiile observate în cele două capitale, se evidențiază discrepanțele în modul în care publicul valorizează și apreciază artefactele culturale.

În opinia mea, este alarmant faptul că mass-media, în căutarea ratingului și a profitului, se concentrează pe conținut care satisface instinctele primare ale publicului, ignorând adesea valoarea și importanța artei și culturii în dezvoltarea umană și în sănătatea spirituală a societății. Este esențial să educăm și să promovăm o înțelegere mai profundă și o apreciere pentru artă și cultură, pentru a contribui la îmbogățirea și îmbunătățirea calității vieții noastre sociale și individuale.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   401 – 430 din 430   Mai noi› Cele mai noi»